قرص کاپتوپریل و نحوه مصرف انواع و عوارض قرص کاپتوپریل ۲۵ و ۵۰ چیست

قرص کاپتوپریل

قرص کاپتوپریل ؛ نحوه مصرف انواع و عوارض قرص کاپتوپریل ۲۵ و ۵۰ چیست

قرص کاپتوپریل ؛ نحوه مصرف انواع و عوارض قرص کاپتوپریل ۲۵ و ۵۰ چیست همگی در سایت فال و خواب . امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.

توضیحاتی در مورد قرص کاپتوپریل

‎ممکن است این قرص جهت کاهش فشار خون بالا ، درمان نارسایی قلبی ، محافظت از قلب و عروق در برابر آسیب و حمله ی قلبی و محافظت از کلیه ها در افراد دیابتی تجویز و استفاده شود.♥ کاپتوپریل متعلق به دسته داروهای مهار کننده ی آنزیم تبدیل کننده ی آنژیوتانسین ۱به۲ می باشد که برای مشکلات متعددی تجویز می شود .ACEI (مهار کننده ی آنزیم آنژیوتانسین ) مانند کاپتوپریل با مهار ساخت آنژیوتانسین ۲، باعث گشاد. شدن عروق و همچنین کاهش بازگشت مقدار آب به خون می شود و در مجموع ‎اثرات این دارو منجر به کاهش فشار خون در بدن می شود. ‎ ‎نارسایی قلبی حالتی است که قلب نمی تواند به اندازه طبیعی کار کند .به همین دلیل اختلالاتی در جریان خون ایجاد می شود . کاپتوپریل به کاهش عوارض ناشی از کاهش کار قلب کمک می کند. این دارو با اثر محافظتی خود بر روی قلب ، روند پیشرفت نارسایی قلبی را کند می کند. این اثر محافظتی همچنین خطر مشکلات قلبی ، کلیوی و عروق را در افراد در معرض خطر کاهش می دهد. ‎این دارو ممکن است به تنهایی یا همراه با داروهای دیگر جهت بهبود شرایط شما تجویز شود. ‎کاپتوپریل در ترکیب با داروهای دیگر نیز تولید می شود . بطور مثال قرص با نام تجاری capozide ترکیبی از کاپتوپریل و هیدروکلروتیازید می باشد . این داروهای ترکیبی با کاهش تعداد قرص مصرفی در روز ،موجب تسهیل دارو درمانی برای بیمار می شوند.

مشخصات قرص کاپتوپریل

کاپتوپریل (به انگلیسی: Captopril) رده درمانی: کاهنده فشار خون. مهارکننده آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACEI) اشکال دارویی: قرص. قرص کاپتوپریل (Captopril) معمولا برای کنترل فشار خون و به مدت زمان طولانی مصرف می‌شود.سرگیجه، خستگی و خشکی دهان از عوارض مصرف کاپتوپریل است.

موارد مصرف قرص کاپتوپریل

کاپتوپریل برای درمان علامتی فشارخون بالا (به خصوص در نارسایی قلب) بکار می‌رود. امروزه این دارو در بیماران دچار ایسکمی قلبی نیز استفاده میشود.

مکانیسم اثر قرص کاپتوپریل

کاپتوپریل با مهار آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین، از تبدیل آنژیوتانسینI به آنژیوتانسینII جلوگیری می‌کند. آنژیوتانسین II یک میانجی پرقدرت است که موجب تنگ شدن رگ‌های خونی و احتباس سدیم و آب در بدن می‌شود. دو گروه اصلی آنتاگونیست‌های آنژیوتانسین عبارتند از: مهارکننده هایACE (مثل انالاپریل و کاپتوپریل) و بلوک کننده‌های رسپتور آنژیوتانسینII، البته گروه مهارکننده هایACE، مثل کاپتوپریل کاربرد بیشتری دارند و ACEکینازII و پپتیدیل دی پپتیداز را مهار می‌نمایند که سبب کاهش تولید آنژیوتانسینII و نتیجتاً کاهش آلدوسترون و افزایش اثر وازودیلاتورهای آندوژن از گروه کینین مانند برادی کینین می‌شوند.

عوارض جانبی قرص کاپتوپریل

کاهش زیاد فشارخون، سرگیجه، سرفه خشک، هایپرکالمی، ناتوانی جنسی، شب ادراری، تکرر ادرار، از دست دادن قدرت چشایی، تهوع، استفراغ،اسهال، خشکی دهان و بی‌خوابی از عوارض جانبی مصرف این دارو است

نکاتی در مورد مصرف قرص کاپتوپریل

– در صورت بارداری، ‎اقدام به بارداری یا شیردهی به پزشک خود اطلاع دهید. – در صورت سابقه ی مشکل کلیوی ، چربی خون و کلسترول بالا، مشکلات مربوط به عضلات قلب و یا بیماری های قلبی مادرزادی به پزشک خود اطلاع دهید . – در صورتی که بدن شما در وضیعت کم آبی قرار گرفته است(اسهال یا بیماری اخیر)به پزشک خود بگویید. – در صورتی که مبتلا به بیماری لوپوس می باشید به پزشک خود اطلاع دهید . – در صورت سابقه ورم صورت ، زبان یا گلو(آنژیوادم) به پزشک خود اطلاع دهید . ‎- در صورتی که تحت حساسیت زدایی نسبت به گزیدگی زنبور قرار گرفته اید، به پزشک خود اطلاع دهید. ‎- در صورتی که تحت دیالیز قرار می گیرید، به پزشک خود اطلاع دهید. _از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجادکند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خوددر اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید. ‎ ‎-در صورت سابقه ی حساسیت دارویی (خصوصاًسایر داروهای ‌‌ACEI مانند لیزینوپریل، لوزارتان، والسارتان و…)به پزشک خود اطلاع دهید.

نحوه مصرف قرص کاپتوپریل

‎- دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید. مقدار مصرف دارو با توجه به شرایط شما توسط پزشک محاسبه می شود. ‎- کاپتوپریل ممکن است به صورت ۱،۲ یا ۳بار در روز برای شما تجویز شود. ‎- بهتر است اولین مصرف دارو را شب پیش از خواب مصرف نمایید زیرا امکان سرگیجه در اولین نوبت مصرف وجود دارد. ‎پس از اولین نوبت، دارو را در هر زمان در روز که راحت تر هستید می توانید مصرف کنید. اکثرا مصرف این دارو صبح ها بهتر است و احتمال فراموش کردن آن کمتر است. در صورت تجویز بیش از یک قرص در روز قرص ها را با فاصله مناسب و یک اندازه (هر ۱۲ ساعت یا هر ۸ ساعت) طبق دستور پزشک مصرف نمایید. -این دارو با غذا تداخل خاصی ندارد و می توان آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کرد. _در صورت فراموشی یک نوبت دارو بلافاصله آن را مصرف نمایید اما از دوبرابر کردن مقدار دارو در یک نوبت جداً خودداری نمایید.‎

توصیه های دارویی در مورد قرص کاپتوپریل

‎- معمولا درمان با این دارو طولانی مدت می باشد، لذا در مدت درمان، تحت نظر پزشک خود باشید و معاینات و آزمایشات دوره ای را بطور منظم انجام دهید تا روند درمانی شما بررسی شود. ‎- به توصیه های پزشک خود درباره ی رعایت رژیم غذایی سالم و کم نمک، ترک سیگار و الکل و داشتن فعالیت بدنی مناسب، عمل نمایید. _ جهت کنترل فشار خون و اثر مناسب تر این دارو، بسیار مهم است که در مدت درمان از یک رژیم غذایی و سبک زندگی مناسب که توسط پزشک به شما توصیه می شود پیروی کنید. _از مصرف نمک های حاوی پتاسیم در مدت درمان با این دارو خودداری نمایید.‎ – مصرف الکل همراه با این دارو می تواند عوارضی در پی داشته باشد لذا در صورت مصرف اخیر الکل یا فرآورده های الکلی حتما به پزشک خود اطلاع دهید.‎ ‎- در صورتی که مبتلا به دیابت می باشید، کاپتوپریل می تواند موجب افزایش اثر دارو های ضد دیابت گردد لذا افراد دیابتی باید نسبت به علائم افت قند خون بیشتر هشیار باشند. ‎- در صورتی که قصد عمل جراحی یا درمان دندانپزشکی را دارید به پزشک خود اطلاع دهید. زیرا برخی دارو های بیهوشی یا بی حسی ممکن است موجب افت فشارخون شما شوند.

عوارض شایع قرص کاپتوپریل

‎- احساس سبکی سر و سرگیجه هنگام تغییر وضعیت در زمان مصرف این دارو بسیار شایع می باشد. برای جلوگیری از آن به آرامی از حالت درازکش به نشسته تغییر وضعیت دهید و پس از چند دقیقه به آرامی بلند شوید. همچنین هنگام بالا و پایین رفتن از پله ها احتیاط کنید و تا زمانی که اثر دارو باقی است از رانندگی و کارهایی که نیاز به احتیاط و تمرکز دارند، خودداری کنید. ‎- سرفه‌های خشک ممکن است در اثر مصرف این دارو ایجاد شود. در صورت بروز و ادامه دار شدن سرفه ها با پزشک خود صحبت کنید تا داروی جایگزین مناسب برای شما تجویز شود. ‎- احساس تهوع، سوءهاضمه، دل درد و اسهال نیز از عوارض گوارشی این دارو می باشد که با مصرف غذاهای سبک و پرهیز از غذاهای چرب و پر ادویه و مصرف مایعات به مقدار کافی می توان آن ها را کاهش داد. ‎- در صورت بروز یبوست، یک رژیم غذایی متعادل سرشار از فیبر و مصرف مایعات و آب کافی توصیه می شود. ‎- در صورت بروز علائمی مانند خارش و قرمزی پوست، نازک شدن تار مو ها، مشکل در خوابیدن، احساس طعم بد دهان یا مشکل دهان با پزشک خود صحبت کنید. ‎-در صورت بروز علائم حساسیت دارویی در نفس کشیدن، ورم صورت، دهان، زبان یا گلو فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. ‎- درصورت زردی پوست یا چشم که نشانه ی آسیب کبدی می باشد و لکه های قرمز و شدید پوستی به پزشک مراجعه کنید.

قرص کاپتوپریل چیست

قرص کاپتوپریل (Captopril) دارویی است که برای درمان علامتی فشارخون بالا (به خصوص در نارسایی قلب) به کار می‌رود. امروزه این دارو در بیماران دچار ایسکمی قلبی نیز استفاده می‌شود. این دارو با مهار آنزیم تبدیل‌کننده آنژیوتانسین، از تبدیل آنژیوتانسین I به آنژیوتانسین II جلوگیری می‌کند. آنژیوتانسین II یک میانجی پرقدرت است که موجب تنگ شدن رگ‌های خونی و احتباس سدیم و آب در بدن می‌شود. با جلوگیری‌ از تنگ‌ شدن‌ رگ‌ها و احتباس‌ مایع‌ در آنها، کاپتوپریل‌ فشار داخل‌ رگ‌های‌ خونی‌ و بار کاری‌ قلب‌ را کاهش‌ می‌دهد. این دارو از طریق ادرار دفع می‌شود.

تداخل دارویی قرص کاپتوپریل

داروهای بیهوش‌کننده، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، سیکلوسپورین، مکمل‌های پتاسیم، داروهای مدر، لیتیم، نیترات‌ها، دیورتیک‌ها

مقدار مصرف قرص کاپتوپریل

قرص کاپتوپریل‌ به عنوان پایین‌آورنده فشار خون معمولا روزی‌ ۲ تا ۳ نوبت‌ و به مقدار ۲۵ میلی‌گرم مصرف می‌شود که در صورت نیاز پس از یک یا دو هفته مقدار مصرف را می‌توان به میزان ۵۰ میلی‌گرم و به تعداد ۲ الی ۳ بار در روز افزایش داد. مهم‌ است‌ که‌ دارو هر روز سر ساعت‌ یکسانی‌ مصرف‌ شود. هیچ‌گاه‌ بیشتر از مقدار تجویز شده‌ مصرف‌ نکنید. اگر یک‌ نوبت‌ را فراموش‌ کردید، به‌ مجردی‌ که‌ به‌ یاد آورید، مصرف‌ کنید. البته‌ اگر تقریبا موقع‌ مصرف‌ نوبت‌ بعدی‌ رسیده‌ است‌، نوبت‌ فراموش‌ شده‌ را رها کرده‌، به‌ برنامه‌ دارویی‌تان‌ برگردید. مقدار دارو را دو برابر نکنید و بدون‌ مشورت‌ با پزشکتان‌ دارو را قطع‌ نکنید. بهتر است این دارو نیم الی یک ساعت قبل از صرف غذا مصرف شود. زیرا غذا میزان جذب آن را کاهش می‌دهد.

مصرف قرص کاپتوپریل

این دارو افزایش فشار خون را درمان نمی‌کند، بلکه آن را کنترل می‌نماید، لذا مصرف آن ممکن است برای طولانی مدت باشد. طی مصرف این دارو، رعایت رژیم غذایی و محدودیت مصرف سدیم اهمیت دارد. وزنتان‌ را متناسب‌ با قد و استخوان‌‌بندی‌تان‌ حفظ‌ کنید. در صورت‌ نیاز برای‌ کاهش‌ وزن‌ از پزشکتان‌ کمک‌ بگیرید. اگر سیگاری‌ هستید سیگار را ترک‌ کنید. از پزشکتان‌ بخواهید شما را به‌ یک‌ مشاور یا گروه‌ ترک‌ سیگار معرفی‌ کند. الکل ننوشید. فشار خون خود را هر هفته اندازه‌گیری کرده و در جایی یادداشت کنید و در مراجعه‌ به‌ پزشکتان‌ آن‌ را به‌ وی‌ نشان‌ دهید. حین مصرف این دارو نباید داروهای‌ دیگر را بدون‌ تایید پزشکتان‌ مصرف‌ کنید، به‌ویژه‌ داروهای‌ سرماخوردگی‌ و سرفه‌ و داروهای‌ محرک‌. نباید بدون‌ مشورت‌ با پزشکتان‌ دارو را قطع‌ کنید. دارو در شیر مادر ظاهر می‌شود ولی بی‌خطری آن ثابت نشده است لذا باید با احتیاط مصرف شود. کاپتوپریل‌ را دور از دسترس‌ کودکان‌، دور از گرما، نور مستقیم‌، و حرارت‌ مرطوب‌ نگاه‌ دارید.

منع مصرف قرص کاپتوپریل

در صورت وجود سابقه آنژیوادم، ‌افزایش پتاسیم خون، تنگی شریان کلیه، پیوند کلیه و نارسایی کلیه این دارو با احتیاط فراوان مصرف شود. دربیمارانی که رژیم غذایی شدیدا کم نمک دارند یا دیالیز می‌شوند، کاهش ناگهانی میزان آنژیوتانسین II ممکن است سبب کاهش ناگهانی و شدید فشار خون شود. خطر نارسایی کلیه ناشی از مصرف داروهای مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین دربیمارانی که سدیم و حجم خون آنها کاهش یافته یا در بیمارانی که مبتلا به نارسایی احتقانی قلب هستند،‌ افزایش می‌یابد. چنانچه بیمار سابقه بیماری‌های کلیوی و یا قلبی دارد موارد را به اطلاع پزشک برسانید. حداقل دو هفته درمان تا دستیابی به اثرات کامل درمانی نیاز است. اختلال چشایی در ۵ الی ۱۰ درصد بیماران روی می‌دهد و با ادامه مصرف دارو ظرف مدت ۲ تا ۳ ماه برطرف می‌شود. ممکن است ناخن‌ها تیره‌رنگ یا شکننده شوند که با کاهش دوز مصرفی برگشت‌پذیر است. داروهای بدون نیاز به نسخه را تنها با تایید پزشک مصرف کنید جراح یا دندانپزشک را از مصرف قرص کاپتوپریل مطلع کنید. بیمار دیابتی را آگاه سازید که کاپتوپریل ایجاد هیپو گلیسمی می‌کند. طی هفته‌های اول درمان گلوکز خون را به دقت ارزیابی کنید.

رده دارویی قرص کاپتوپریل

کاپتوپریل متعلق به رده دارویی است که به عنوان بازدارنده‌های آنزیم تبدیل آنژیوتانسین شناخته می‌شود. یک رده دارویی یک گروه از داروهایی است که به روشی مشابه عمل می‌کنند. این داروها اغلب برای درمان مشکلات مشابه استفاده می‌شوند. مهار کننده‌های ACE بدن را از ساختن هورمونی به نام آنژیوتانسین دو که موجب باریک شدن رگهای خونی می‌شود، باز می‌دارند. این داروهای پایین آورنده فشار خون به عروق خونی جمع شده کمک می‌کنند تا گشاد شده و خون بیشتری را عبور می‌دهند کاپتوپریل بوسیله باز کردن رگهای خونی عمل می‌کند. این به خون اجازه می‌دهد تا راحت‌تر جریان پیدا کند و فشاری را که بر قلب برای پمپاژ خون وارد می‌شود، کاهش می‌دهد. این اثرات سطح فشار خون را پایین می‌آورد، قابلیت قلب را برای پمپاژ خون ارتقا می‌دهد و جریان خون در کلیه‌ها را بهبود می‌دهد.در این مطلب از سایت جسارت در مورد قرص کاپتوپریل صحبت کردیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.همراهان گرامی سایت جسارت ، مصرف و تعیین دوز دارو به عهده پزشک معالج شما می باشد و سایت جسارت هیچگونه مسئولیتی در خصوص مصرف خود سرانه داروها ندارد. حتماً قبل از استفاده از این دارو با پزشک معالج خود مشورت نمایید.

دسته بندی: پزشکی و سلامت
بروز رسانی توسط در چهارشنبه 7 شهریور 1403
کپی برداری از مطالب سایت با ذکر نام آزمودگان و لینک مستقیم بلا مانع است.