کولون و درمان کولون و پولیپ کولون چیست و کجاست و علائم سرطان کولون عصبی

کولون

کولون ؛ درمان کولون و پولیپ کولون چیست و کجاست وعلائم سرطان کولون عصبی

کولون ؛ درمان کولون و پولیپ کولون چیست و کجاست و علائم سرطان کولون عصبی همگی در سایت فال و خواب . امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.

توضیحاتی در مورد کولون

روده بزرگ شامل پس‌روده یا کولون (به انگلیسی: Colon)، راست‌روده (Rectum) و مقعد می‌باشد. وظیفه اصلی کولون جذب آب و املاح است. در این مطلب از سایت جسارت در مورد کولون صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.

اجزا پس‌ روده

قسمتی از روده بزرگ پس روده است که پس‌روده شامل قسمتهای زیر است : ۱. پس‌روده صعودی: این بخش کولون ادامه سکوم است که در طرف راست شکم روی جدار خلفی آن تا زیر کبد بالا رفته و از آنجا با زاویه تقریباً قائمه به سمت چپ پیچ می‌خورد و کولون عرضی را تشکیل می‌دهد. این بخش از کولون خلف صفاقی است و حدود ۱۵ سانتی‌متر طول دارد. ۲. پس‌روده عرضی: زیر معده قرار دارد و کاملاً از پرده صفاق پوشیده شده و متحرک است و طولی در حدود ۵۰ سانتی‌متر دارد. دو لایه پرده صفاق که در خلف کولون عرضی به هم چسبیده و بندی را تشکیل داده‌اند کولون را به انحنای بزرگ معده مرتبط می‌سازند. ۳. پس‌روده نزولی: کولون عرضی در زیر طحال با یک زاویه حاد به سمت پایین آمده و کولون نزولی را تشکیل می‌دهد و طول آن برابر با ۲۵ سانتی‌متر می‌باشد. ۴. خم‌روده (کولون سیگموئید) یا خاصره لگنی : دنباله پس‌روده نزولی، خم‌روده است که در حفره خاصره سمت چپ قرار دارد، سپس داخل لگن کوچک شده و به راست‌روده، منتهی می‌شود. پس‌روده خاصره لگنی از پرده صفاق کاملاً پوشیده شده، دارای بند مخصوص و حرکات آزاد است. در این قسمت، روده متسع‌تر می‌شود، زیرا مدفوع در آن جمع می‌شود تا موقع تخلیه فرا رسد. طول این قسمت حدود ۴۰ سانتی‌متر می‌باشد ولی ممکن است بلندتر یا کوتاهتر از این مقدار نیز باشد. خونرسانی شریانی پس‌روده از شاخه‌های سرخرگ مزانتریک فوقانی و تحتانی است و تخلیه خون وریدی آن از راه وریدهای مزانتریک فوقانی و تحتانی به ورید باب می‌باشد .

سرطان کولون

سرطان روده بزرگ (به انگلیسی: Colorectal cancer) (که همچنین به نام‌های سرطان کولون، سرطان رکتوم یا چنگار روده بزرگ نیز شناخته می‌شود) به رشد سلول‌های سرطانی در کولون یا رکتوم (بخشی از روده بزرگ) گفته می‌شود.این بیماری به دلیل رشد غیرطبیعی سلول‌ها اتفاق می‌افتد که می‌توانند به بافت‌های دیگر بدن حمله کنند (متاستاز) یا در آن‌ها تکثیر یابند.  نشانه‌ها و علائم این بیماری می‌تواند شامل مواردی همچون خون در مدفوع (هماتوشزی)، تغییر در حرکات روده، کاهش وزن و خستگی همیشگی باشد. بسیاری از سرطان‌های روده بزرگ به دلیل عوامل ناشی از سبک زندگی و افزایش سن ایجاد می‌شوند و تعداد کمی از موارد به خاطر اختلالات ژنتیکی ارثی اتفاق می‌افتند. عوامل خطر شامل مواردی همچون نوع رژیم غذایی، چاقی، سیگارکشیدن و نداشتن فعالیت جسمانی کافی است. عوامل مرتبط با رژیم غذایی که خطر این بیماری را افزایش می‌دهند شامل گوشت قرمز و گوشت‌های فرآوری شده و همچنین مصرف زیاد الکل می‌باشد. عامل خطر دیگر بیماری التهابی روده است که مواردی از قبیل بیماری کرون و کولیت زخمی را در بر می‌گیرد. برخی از شرایط موروثی که بیماری سرطان روده بزرگ را ایجاد می‌کنند، مواردی همچون پولیپ‌های آدنوماتوز خانوادگی و سرطان کولون غیرپولیپی ارثی هستند؛ اما این‌ها شامل کمتر از پنج درصد موارد می‌شوند. این بیماری معمولاً با تومور خوش‌خیم آغاز می‌گردد که به مرور زمان تبدیل به سرطانی می‌شود.

بیماری های کولون

هر گونه اختلال یا شرایطی که کولون یا روده بزرگ (بخش انتهایی دستگاه گوارش که به رکتوم ختم می‌شود) را تحت تاثیر قرار دهد تحت عنوان بیماری کولون نامیده می‌شود. برخی از شایع‌ترین بیماری‌های کولون عبارتند از: سندروم روده تحریک پذیر (IBS) سندروم روده تحریک پذیر یک اختلال طولانی مدت دستگاه گوارش است که موجب کرامپ‌های شکمی، نفخ، اسهال یا یبوست می‌شود. علائم از فردی به دیگری متفاوت است و دوره آن از چند روز تا چند ماه یکبار و اغلب در زمان استرس یا بعد از خوردن غذاهای خاصی اتفاق می‌افتد. سندروم روده تحریک پذیر اغلب یک بیماری مزمن است، گرچه ممکن است بعد از چندین سال بهبود یابد. سرطان کولون بسیاری از علائم سرطان کولون در شرایط دیگر مثل عفونت، هموروئید، سندروم روده تحریک پذیر یا بیماری التهابی روده ایجاد می‌شود. در بسیاری از موارد افرادی که این علائم را دارند مبتلا به سرطان کولون نیستند، اما در صورت وجود هر یک از علائم زیر مراجعه به پزشک ضروری است: تغییر در حالات روده مثل اسهال یا یبوست یا تغییر در شکل مدفوع که بیشتر از ۴ هفته طول بکشد. خونریزی رکتوم مدفوع تیره یا خون در مدفوع کرامپ یا درد شکمی ضعف و خستگی کاهش وزن ناخواسته همچنین با توجه به اینکه در اغلب موارد علائم بعد از پیشرفت سرطان مشاهده می‌شوند، غربالگری منظم بویژه در افراد در معرض خطر به منظور تشخیص زود هنگام سرطان کولون ضروری است. کولیت اولسراتیو کولیت اولسراتیو یک التهاب طولانی مدت کولون و رکتوم است. علائم کولیت اولسراتیو بستگی به شدت التهاب و میزان گسترش آن دارد. بطور کلی علائم شامل موارد زیر است: اسهال اغلب همراه با خون یا چرک درد یا کرامپ شکمی خونریزی روده بزرگ که باعث حضور خون در مدفوع می‌شود ناتوانی در عمل دفع با وجود اضطرار مداوم در دفع مدفوع کاهش وزن خستگی تب عدم رشد در کودکان بیشتر افراد مبتلا به کولیت اولسراتیو علائم خفیف تا متوسطی دارند، اما برای تعدادی از افراد شدت علائم زیاد است و اثرات قابل توجهی روی زندگی روزانه آن‌ها دارد. بیماری کرون بیماری کرون یک نوع بیماری التهابی است که در قسمت‌های مختلف دستگاه گوارش از جمله کولون اتفاق می‌افتد. علائم بیماری کرون بسته به اینکه التهاب در چه بخشی اتفاق بیفتد متفاوت است. علائم شایع عبارتند از: اسهال کرامپ و درد شکمی که اغلب بعد از غذا خوردن بدتر می‌شود. خستگی مفرط کاهش وزن ناخواسته خون و مخاط در مدفوع فرد ممکن است همه یا فقط یکی از این علائم را داشته باشد. شدت علائم در افراد مختلف متفاوت است. بیماری کرون بصورت دوره‌ای اتفاق می‌افتد که در آن به مدت چندین هفته یا چند ماه فرد علائم خفیفی دارد یا هیچ علامتی ندارد و پس از آن دوره‌ای با علائم شدید (عود) اتفاق می‌افتد. درمان بیماری‌های کولون با تغییر رژیم غذایی و درمان‌های دارویی اتفاق می‌افتد. با این حال در موارد شدید بیماری‌های کولون یا سرطان کولون، جراحی صورت می‌گیرد. جراحی کولون بصورت برداشت بخشی از دستگاه گوارش که آسیب دیده انجام شود.

مراحل سرطان کولون

همانطور که می دانیدعود سرطان به معنای برگشت دوبارۀ آن بعد از درمان می‌باشد. ممکن است عود سرطان، در روده بزرگ یا سایر قسمت‌های بدن نظیر کبد یا ریه رخ دهد. اگر عود به‌صورت درگیری تنها یک ناحیه از بدن باشد باید جراحی انجام شود، اما در صورت درگیری بیش از یک ناحیه و انتشار سرطان در قسمت‌های مختلف بدن ممکن است از روش‌های دیگری نظیر شیمی‌درمانی یا رادیوتراپی استفاده شود.

تشخیص سرطان کولون

سرطان روده بزرگ را می‌توان با گرفتن نمونهٔ کولون در طول سیگموئیدوسکوپی یا کولونوسکوپی تشخیص داد. معمولاً بعد از این امر تصویربرداری پزشکی انجام می‌شود تا معلوم شود که بیماری منتشر شده یا خیر. غربالگری در کاهش احتمال مرگ ناشی از سرطان روده بزرگ مؤثر است و با شروع سن ۵۰ سالگی و بعد از آن به صورت مداوم تا سن ۷۵ سالگی توصیه می‌شود. هنگام کولونوسکوپی پولیپ‌ها برداشته می‌شوند. آسپیرین و دیگر داروهای ضدالتهابی و غیراستروئیدی خطر را کاهش می‌دهند.  البته استفاده عمومی آنها، به دلیل اثرات جانبی توصیه نمی‌شود

سرطان کولون و جراحی

جراحی شایع‌ترین روش درمانی در تمامی مراحل سرطان ها به‌ حساب‌ می‌آید. این روش به طرق مختلف انجام می‌شود و براساس نظر پزشک و مرحلۀ سرطان، روش‌های جراحی متفاوت است. عوارض جانبی جراحی: عوارض جانبی جراحی به محل تومور و نوع جراحی بستگی دارد. معمولاً در چند روز اول بعد از جراحی، بیمار احساس ناراحتی دارد ولی معمولاً درد با دارو قابل کنترل است. مدت زمان بهبود بعد از عمل جراحی در بیماران، متفاوت است.

درمان سرطان کولون

درمان‌هایی که برای سرطان روده به کار می‌رود، می‌تواند شامل ترکیبی از جراحی، پرتودرمانی ، شیمی‌درمانی و درمان هدفمند باشد. احتمال درمان سرطان‌های محدود به درون دیوارهٔ کولون، با جراحی وجود دارد، اما سرطانی که در سراسر بدن گسترش یافته، معمولاً قابل درمان نیست و مدیریت بر روی بهبود کیفیت زندگی و علائم بیماری متمرکز می‌شود.  نرخ بقای پنج ساله در ایالات متحده حدود ۶۵ درصد است. البته این مقدار به میزان پیشرفت سرطان و این که آیا تمام سرطان با جراحی قابل برداشت هست یا خیر و همچنین به سلامت کلی فرد بستگی دارد. در تمام دنیا، سرطان روده بزرگ، سومین نوع معمول سرطان است و ده درصد تمامی موارد سرطان را در بر می‌گیرد.  در سال ۲۰۱۲، ۱٫۴ میلیون مورد ابتلای جدید به این بیماری و همین‌طور ۶۹۴ هزار مورد مرگ از آن اتفاق افتاد.  این بیماری در کشورهای توسعه‌یافته شایع‌تر است و ۶۵ درصد موارد در این کشورها یافت می‌شود. شیوع این بیماری در زنان کمتر از مردان است.

وظیفه کولون

کولون بصورت عمده ۵ وظیفه و نقش اساسی را در دستگاه گوارش انجام می دهد. ۱٫جذب آب و مواد غذایی ۲٫ترشح هورمون های خاص ۳٫حرکت دادن موتد غذایی به سمت انتهای دستگاه گوارش ۴٫شکل دادن به مدفوع ۵٫دفع مدفوع مواد غذایی جذب نشده از روده باریک به کولون وارد می شود و آب و فیبر مواد غذایی توسط کولون جذب شده و باعث ایجاد و تشکیل مدفوع فرم دار شده و در نهایت دفع مدفوع از طریق قسمت انتهای روده انجام می شود.

متوقف کردن رشد سلول‌های سرطانی روده

مطالعاتی که به تازگی به وسیله محققان کالج پزشکی ویل کورنل آمریکا انجام شد نشان می‌دهد که فعال کردن مجدد یک ژن، رشد سلول‌های سرطانی روده را متوقف و سلول‌ها را به بافت سالم تبدیل می‌کند. ۸۰ تا ۹۰ درصد تومورهای کولورکتال به دلیل جهش در همین ژن اتفاق می افتد؛ بنابراین معکوس کردن فعالیت این ژن، نقش بسزایی در توقف رشد تومور سرطانی دارد. ژن مرتبط با سرطان روده p53 نام دارد. مطالعات حیوانی نشان می‌دهد که فعال کردن مجدد این ژن از رشد تومور جلوگیری می‌کند و پس از شش ماه، دیگر نشانی از تومور در بدن موش‌های آزمایشگاهی دیده نشده‌است

درمان اصلى سرطان روده

درمان اصلى سرطان روده جراحى می باشد. در این نوع از جراحى قسمت بیمار روده، با مقدارى از روده سالم، و بافتهاى اطراف خارج می شود. در اکثر مواقع میتوان دو سر روده را به همدیگر پیوند زد، ولى در بعضى از بیماران انجام کولوستومى لازم است. در مورد اکثر بیماران انجام کموتراپى بعد از انجام عمل جراحى لازم است. در بیمارانى که دچار سرطانهاى قسمت انتهایى روده بزرگ و رکتوم هستند، بسته به مرحله بیمارى انجام کموتراپى و رادیوتراپى قبل از عمل جراحى، و سپس انجام جراحى توصیه می شود. در این بیماران بعد از انجام عمل جراحى نیز از کمو رادیوتراپى استفاده می شود.

علل سرطان کولون

عوامل زیر ممکن است شانس ابتلا به سرطان روده بزرگ را در فرد افزایش دهد: رژیم غذایی: بین این بیماری و رژیم غذایی پرچربی و فیبر کم و مصرف کم میوه و سبزی،استفاده از انواع غذاهای کنسرو شده شامل تن ماهی و … و انواع سوسیس و کالباس رابطۀ مستقیم وجود دارد. سن: اکثر افراد مبتلا به این بیماری سن بالای ۵۰ سال دارند، اما ممکن است این بیماری در هر سنی اتفاق بیفتد. پولیپ‌ها: این بیماری به‌صورت رشد توده‌های خوش‌خیم در جدار روده ی بزرگ تعریف می‌شود. به‌نظرمی‌رسد که در این ساختار شانس ابتلا به سرطان روده بزرگ افزایش‌یابد. تاریخچۀ شخصی: احتمال ابتلا به این بیماری در افرادی که قبلاً سرطان‌های روده بزرگ داشته‌اند و خانم‌هایی که مبتلا به سرطان تخمدان، رحم، یا پستان بوده‌اند بیشتر است. در حال حاضر در بعضی از موارد این سرطان، ژن‌های مسئول، شناسایی شده‌اند. لذا قبل از بروز سرطان، چنین افرادی را از نظر حامل‌ژن‌بودن، مورد بررسی قرارمی‌دهند. طبق گفته پزشکان افرادی که نزدیکانی مثل پدرو مادر و خواهر و برادرشان به این نوع از سرطان مبتلا شده‌اند، خصوصاً اگر زیر ۵۰ سال بوده باشد، باید خود را تحت نظر پزشک متخصص قرار دهند تا از احتمال انتقال وراثتی این سرطان آگاه شوند و پیشگیری نمایند. کولیت اولسروز: در این بیماری پوشش جدار روده بزرگ دچار التهاب شده‌است. افراد مبتلا به این بیماری احتمال بیشتری در ابتلا به سرطان کولورکتال دارند. چاقی، مصرف الکل، استفاده از مواد مخدر سایر عوامل خطر شناخته شده هستند. آسپرین برای پیشگیری پولیپ‌های آدنوماتوز روده بزرگ و راست روده، در افرادی با سابقه این ضایعات مؤثر است. یک تحقیق در دانشگاه کارولینای شمالی نشان می‌دهد که مصرف طولانی مدت و با دوز کم آسپرین یا داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) به پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ کمک می‌کند. محققان در مقایسه سوابق پزشکی و دارویی ۱۰۲۸۰ بیمار مبتلا به سرطان روده بزرگ با ۱۰۲۸۰۰ نفر از بیمارانی که سرطان روده نداشتند، متوجه شدند که مصرف مداوم و طولانی مدت دوز کم آسپرین خطر ابتلا به سرطان روده را تا ۲۷ درصد کاهش می‌دهد. این در حالی است که مصرف داروهای NSAID زمانی که بطور مداوم و برای یک دوره طولانی مصرف شود خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را ۴۳ درصد کاهش می‌دهد.

علائم سرطان کولون

علائم این بیماری ممکن است شبیه به سایر علائم نظیر عفونتها، تب، بواسیر (هموروئید) و بیماری‌های التهابی روده باشد. بنابراین مراجعه به پزشک به منظور ارزیابی بهتر، لازم و ضروری است؛ چراکه در مراحل اولیه، این بیماری قابل درمان است . از جمله نشانه‌هایی که مراجعه به پزشک را ضروری می‌کند می‌توان موارد زیر را نام‌برد: وجود هرگونه تغییر در عادات دفعی روده نظیر اسهال (دایاریا)، یبوست (کانستیپیشن) یا کاهش قطر مدفوع در صورتی که بیش از یک روز طول بکشد و علت آن نامعلوم باشد. خون‌ریزی از راست‌روده یا وجود خون در مدفوع (هماتوشزی)، چه قابل رؤیت باشد چه با انجام آزمایش معلوم شود. دردهای قولنجی معده استفراغ (ومیتینگ) ضعف و خستگی یرقان (ایکتر) و زردی پوست یا سفیدی چشم در بعضی از موارد ممکن است فرد مبتلا به سرطان باشد اما هیچ‌گونه علامتی نداشته باشد، بنابراین غربالگری در افراد پرخطر مثل افراد بالای ۵۰ سال ضروری می‌باشد.

دسته بندی: پزشکی و سلامت
بروز رسانی توسط در پنج شنبه 8 شهریور 1403
کپی برداری از مطالب سایت با ذکر نام آزمودگان و لینک مستقیم بلا مانع است.