خواص دوغ خانگی و گازدار نعناع و سیر برای لاغری و ریه و استخوان در بارداری
خواص دوغ
خواص دوغ ؛ خانگی و گازدار نعناع و سیر برای لاغری و ریه و استخوان در بارداری همگی در سایت فال و خواب.امیدواریم این مطلب که حاصل تلاش تیم خواص مواد غذایی سایت است مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.
همانطور که می دانید قرآن کریم از بهشت با نام جنت نام برده است و معنی جنت باغی است که درختان میوه فراوان دارد.همچنین در این کتاب آسمانی از میوه های زیادی نام برده شده است.
امروزه با پیشرفت جوامع بشری بیماری ها هم پیشرفت زیادی کرده اند و یکی از راه های نجات انسان از بیماری های مختلف شناخت کامل طبیعت و آشنایی با خواص گیاهان و میوه ها است.
از مهمترین میوه هایی که در قرآن از آنها نام برده شده است می توانیم به انجیر و زیتون اشاره کنیم که به تازگی یک گروه تحقیقات ژاپنی پی به خواص فوق العاده مصرف یک عدد انجیر و هفت عدد زیتون شده است.
پس از اینکه یکی از قرآن پژوهان مصری اعلام کرد که خداوند در قرآن به انجیر و زیتون قسم خورده است و نام انجیر یک بار و نام زیتون هفت بار در قرآن آمده است ، رییس این گروه مسلمان شد.
آشنایی با خواص دوغ
دوغ یک نوشیدنی سالم و سنتی نزد ما ایرانیان است.این نوشیدنی محبوب که به طور سنتی در فرآیند تولید کره از ماست به دست میآید، در ترشح سروتونین نقش موثری داشته و مصرف آن باعث رفع افسردگی و خواب راحتتر در شب میشود. دوغ هایی سنتی خیلی بهتر از دوغ های صنعتی هستند بیشتر بدلیل احتمال آلودگی های میکروبی در بسته بندی آنها است. از اینرو سعی نمایید دوغ های سنتی را بیشتر استفاده نمایید.
ماست و نمک را در پارچ مخلوط کرده سپس با استفاده از همزن این ترکیب را یک دست کنید. نعناع خشک، نمک، گل محمدی، پونه کوهی و آب گازدار را به این ترکیب نیز اضافه کنید. آن را باید خنک سرو کنید. از مزایای دوغ برای سلامتی می توان به موارد زیر اشاره کرد: دوغ به سلامت دندان ها و استخوان ها کمک می کند دوغ به دلیل دارا بودن کلسیم به استحکام استخوان ها و پیشگیری از پوکی استخوان کمک می کند. مواد معدنی موجود در دوغ با قابلیت جذب بالا به سلامت استخوان ها و دندان ها و پیشگیری از پوکی استخوان نیز کمک می کند.
دوغ در گذشته یکی از فراوردههای جانبی کره محسوب میشد. برای تهیهٔ آن، ابتدا ماست پرچرب را با آب رقیق میکردند، سپس با استفاده از مشک، چربی آن جدا شده و باقیمانده بهعنوان دوغ مصرف میشد. امروزه با تغییر در روند تولید کره به لحاظ تکنولوژی، روش تولید دوغ نیز بهعنوان نوشیدنی تخمیری شیری تغییر یافتهاست. تولید صنعتی دوغ بدون گاز و دوغ گازدار در ایران سابقهای بیش از چهل سال دارد و با توجه به نحوه تولید این فراورده، میتوان آن را به انواع زیر تقسیم کرد: دوغ، دوغ گازدار، دوغ حرارت دیده بدون گاز، دوغ حرارت دیده گازدار و دوغ کفیر. دوغ وماست گلپایگان از معروفترین است. در حال حاضر، استاندارد بینالمللی این نوشیدنی به نام ایران ثبت شده و به عنوان میراث فرهنگی غذا شناخته میشود.
خواص دوغ در طب سنتی
مزاج دوغ سرد و تر است.اندکی فلفل، نمک، نعناع یا پونه مصلح و بهبوددهنده خواص و مزاج دوغ هستند. ۱-یک لیوان دوغ کمچرب: ۵۰ کالری ۲-یک لیوان دوغ پرچرب: ۷۵ کالری . دوغ به عنوان یک پاک کننده بسیار عالی برای پوست است و باعث از بین رفتن گرد و غبار، خاک و سایر ناخالصیها را از روی پوست میشود. مصرف دوغ به رفع بوی بد دهان کمک میکند، همچنین متخصصان طب سنتی مصرف آن را برای افرادی که دچار خشکی و تلخی دهان هستند، مفید میدانند. دوغ سرشار از میکروبهای پروبیوتیک است که به هضم غذا کمک میکند. مصرف دوغ در گرم مزاجان موجب اعتدال مزاج و تقویت نیروی جنسی میشود. بسیاری از متخصصین تغذیه معتقدند دوغ همانند شیر میتواند دارای خاصیت ضد سرطانی باشد و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.
نوشیدن دوغ دارای فواید زیادی است. در زیر به برخی از مهمترین فواید دوغ خوردن اشاره شده است: – دوغ دارای ویتامین های B و D است از اینرو می تواند در تامین این ویتامین ها به بدن کمک نماید. – دوغ از رشد و نمو بسیاری از باکتری های مضر در سیستم گوارشی انسان جلوگیری می نماید. – دوغ هایی سنتی خیلی بهتر از دوغ های صنعتی هستند بیشتر بدلیل احتمال آلودگی های میکروبی در بسته بندی آنها است. از اینرو سعی نمایید دوغ های سنتی را بیشتر استفاده نمایید. – دوغ به هضم غذا کمک می کند و التیام بخش نیز است. – دوغ به گردش بهتر خون در بدن انسان کمک می کند. – برخی از سردردها که ناشی از گرمی هوا می باشد، با نوشیدن دوغ التیام می یابد. – نوشیدن دوغ از بوی بد دهان نیز جلوگیری می کند.
مصرف دوغ طبیعی با اندکی فلفل و نمک یا نعناع یا پونه برای کسانی که بین غذا دچار تشنگی میشوند، مناسب است. از دیگر فواید دوغ در طب سنتی، کمک به خواب آرام و راحت است. علت خواب آور بودن دوغ به دلیل داشتن برخی پپتیدهای موجود در کازئین و پروتئینهای سرم شیر مثل تریپتوفان است. برخی از سردردها که ناشی از گرمی هوا می باشد، با نوشیدن دوغ التیام می یابد. نوشیدن دوغ معتدل در قوام و مزه (نه بسیار رقیق یا غلیظ، و نه بسیار ترش یا شور) برای کاهش حرارت بدن در فصول گرم سال، رفع تشنگی، بیقراری، کمخوابی و جوشهای پوستی سودمند است.
دوغ بخصوص همراه با برنج کته شده، چاق کننده است. مصرف دوغ در کاهش کلسترول خون موثر است و از همین رو در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی مفید است. دوغ رقیق بیشتر رطوبتبخش است و دوغ غلیظ بیشتر سردیآور است. تامین کلسیم مورد نیاز بدن یکی از مهمترین فواید دوغ است. برای جلوگیری از بروز اختلال در گوارش غذا، بیش از یک لیوان دوغ مصرف نکنید.
از دیگر گیاهان معطری که در تولید دوغ از آنها استفاده میشود، کاکوتی است. از کاکوتی برای درمان اسهال و دل پیچه استفاده میکنند. و همچنین طبع گرمی دارد که طبع سرد دوغ را معتدل میکند. فواید کاکوتی در دوغ : • کاکوتی برای درمان اسهال استفاده میشود؛ کاکوتی دارای خواص ضد عفونی کننده قوی است که روده را پاک سازی کرده و اسهال را درمان میکند. • کاکوتی دارای خواص ضدالتهابی و آرام بخش طبیعی است که به درمان معده درد، نفخ شکم، دل پیچه و سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. با وجود خواصی که دارد باید در مصرف آنزیادهروی نشود. مصرف کاکوتی در دوران بارداری بر جذب آهن بدن تاثیر دارد. همچنین ممکن است کاکوتی باعث افزایش فشار خون شود، به همین دلیل توصیه شده که افراد مبتلا به فشار خون بالا از زیاده روی در مصرف این گیاه دارویی اجتناب کنند.
دوغ یکی از سالمترین نوشیدنیهای سنتی ایران است که مصرف آن در فصول گرم سال بسیار توصیه میشود. این نوشیدنی برخلاف آبمیوههای صنعتی و نوشابههای گازدار برای کودکان بالای یک سال مناسب بوده و میتواند پروتئین، چربی، ویتامینهای B. D، کلسیم و همچنین آب مورد نیاز بدن را تا حدودی تأمین کند. دوغ به دلیل طبیعت سرد، علائم گرمازدگی، خستگی و عطش را التیام بخشیده و مانند ماست، حاوی میکروارگانیسمهای زنده و مفیدی است که از رشد و تکثیر بسیاری از باکتریهای مضر در دستگاه گوارش جلوگیری میکند. ارزش تغذیهای این نوشیدنی به دلیل رقیق بودن کمتر از ماست بوده و نمیتوان آن را جایگزین این فرآورده کرد.
یک لیتر دوغ شامل ارزش غذایی زیر است: انرژی: ۲۷۰ کیلوکالری پروتئین: ۵/۱ تا ۲ درصد کلسیم: ۶/۰ گرم چربی: ۵/۰ درصد یک لیوان دوغ دارای حدود ۲۸۲ میلی گرم کلسیم است که تقریبا ۲۸ درصد از میزان توصیه شده تامین کلسیم بدن در روز را فراهم میکند. بهعبارتی مصرف یک لیوان دوغ، یک چهارم نیاز روزانه بدن شما به کلسیم را تامین میکند.
معمولاً دوغ را به روش سنتی و صنعتی تهیه میکنند. البته دوغ صنعتی خالی از اشکال نیست. این نوشیدنی سرشار از نمک بوده و برای مبتلایان به فشار خون بالا، بیماران قلبی. عروقی و کسانی که دچار نارسایی کلیوی هستند بسیار مضر است؛ بنابراین برای آنکه این افراد از مصرف این نوشیدنی مفید بی بهره نمانند، بهتر است در منزل و به صورت خانگی آن را تهیه کنند. معمولاً برخی افراد جهت ترش و گازدارشدن این نوشیدنی آن را در دمای محیط نگهداری میکنند. این روش نگهداری برای سلامت افراد مشکلی ایجاد نخواهد کرد. این نوشیدنی به طور طبیعی حاوی باکتریهای مولد اسید لاکتیک و همچنین مخمرهای مولد گاز است که در دمای محیط فعالتر و باعث ایجاد طعم اسیدی و گازی میشوند. اما بد نیست بدانید اگر در این روش نگهداری آنزیمهای تجزیه کننده پروتئین فعال شوند دوغ آلوده به کپک شده و بلافاصله تغییر رنگ و مزه داده و تاریخ انقضای آن سریعتر از آنچه روی بطری نوشته شده فرا میرسد که استفاده از آن توصیه نمیشود؛ بنابراین بهترین روش برای ماندگاری مطلوب دوغ نگهداری آن در دمای یخچال است. دوغ اگر به وسیله گاز CO ۲ گازدار شود مضرات گاز افزوده شده به آن مانند نوشابههای گازدار خواهد بود.
مصرف دوغ در تابستان و گرمای هوا بسیار توصیه میشود. گرمازدگی و علائم آن از جمله سردرد، عطش، ضعف و خستگی یکی از معضلات هوای گرم است که می توان آن را با نوشیدن دوغ التیام بخشید. پس در کنار آب فراوان برای مبارزه با کم آبی بدن، دوغ را به عنوان یک جایگزین مناسب برای نوشیدنیهای کافئین دار فراموش نکنید.اسید لاکتیک موجود در دوغ به محو لکهها و روشنتر شدن پوست کمک میکند بهطوریکه می توان با نوشیدن و حتی استفاده موضعی از آن در قالب ماسک به یک پوست شفاف تر و بهتر دست پیدا کرد.
بهتر است که دوغ را با معده خالی نخورید چرا که دستگاه گوارش را تحریک میکند و خوب است که دوغ را ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت بعد از غذا میل کنید تا به هضم غذا کمک کند. ناگفته نماند که جذب کلسیم در ساعات انتهایی روز بیشتر است پس با نوشیدن دوغ پس از شام میزان بیشتری کلسیم دریافت خواهید کرد. حتما به دوغ، ادویهجات و سبزیجات معطری مثل نعناع اضافه کنید و پس از نوشیدن آن حتما دهان و دندانهایتان را بشویید. دوغ را تقریبا پس از هر غذایی میتوانید میل کنید، اما مسالهای را که باید به آن دقت کنید این است که طبع این نوشیدنی سرد است و به همین خاطر است که به آن ادویه اضافه میکنند. پس در نوشیدن دوغ زیادهروی نکنید.
اغلب برای طعم دارکردن دوغ از نعنا، پونه، کاکوتی یا گلبرگهای خردشده گل محمدی و برخی عرقیات استفاده میشود که علاوه بر ایجاد طعم خوشایند، بر خواص درمانی دوغ میافزاید. دوغ حاوی نعنا و پونه، به ترشح شیره معده و هضم غذا کمک میکند و نفخ حاصل از دوغ را رفع و دل پیچه را التیام میبخشد. این دوغ خنک کننده محیط دهان بوده و به گردش هر چه بهتر خون کمک کرده، مجاری گوارشی را ضدعفونی و برای رفع سکسکه و اسهال ناشی از گرمی هوا نافع و به عملکرد مطلوب کبد کمک میکند. دوغ حاوی کاکوتی، مقوی قلب و معده بوده و مسکن سردردهای ناشی از گرمی هواست و به دلیل خاصیت ضدعفونی کنندگی، کرم کش قوی بوده و خلط آور خوبی است و برای التیام علائم رماتیسم نافع است. دیگر خواص دوغ کاکوتی شبیه به دوغ نعناست. دوغ حاوی گلبرگهای گل محمدی بسیار معطر، مقوی قلب و کبد و اعصاب، آرام بخش و نشاط آور بوده و برای تنظیم عملکرد دستگاه گوارش نافع و رفع کننده بوی بد دهان است.
خواص دوغ بعد از غذا
تحقیقات نشان می دهد که مصرف دوغ بعد از غذا تا حد زیادی میزان جذب آهن را بالا می برد. بر خلاف چای که بعد از خوردن غذا، نوشیدن آن مضر است و جذب آهن را مختل می کند، نوشیدن دوغ بعد از غذا توصیه می شود. دوغ از رشد بسیاری از باکتری های مضر در سیستم گوارشی انسان جلوگیری می کند. نوشیدن دوغ همچنین بوی بد دهان را از بین می برد. دوغ دارای ویتامین های B و D است که به تامین ویتامین ها در بدن کمک می کند. در طب سنتی، توصیه شده است که همراه با غذاهای گوشتی، دوغ مصرف نشود چون ممکن است به درد مفاصل بینجامد. اما می توان این نوشیدنی را با یک فاصله زمانی از غذای گوشتی مصرف کرد.
نوشیدن دوغ پس از مصرف غذاهای گوشتی می تواند در برخی مواقع می تواند باعث بیماری درد مفاصل شود. توصیه می شود مصرف دوغ به عنوان یک نوشیدنی سالم، بیشتر در فصل های گرم سال استفاده شود و همچنین در مصرف آن نیز زیاده روی نشود.
خواص دوغ برای پوست
نوشیدن دوغ به دلیل وجود مواد مغذی برای پوست و مو توصیه می شود. اما استفاده موضعی از آن هم، برای پاکسازی پوست و نیز از بین بردن سلولهای مرده موثر است. پس اگر به دنبال شادابی و طراوت پوست خود هستید میتوانید شب ها قبل از خواب، با یک پنبهی آغشته به دوغ، پوست خود را از گرد و خاک و آلودگی پاک کنید و سپس با آب بشویید. اسیدلاکتیک موجود در دوغ برای از بین بردن لکه های پوست عالی است. استفاده موضعی از دوغ باعث می شود که لکههای پوستی و ناشی از نور خورشید بدون اینکه پوست خشک شود، از بین بروند.
دوغ به عنوان یک پاک کننده بسیار عالی برای پوست عمل می کند، همچنین باعث تغذیه پوست و به دنبال آن زیبایی و سلامت آن می شود. مصرف دوغ به دلیل پروتئین شیر و اسید لاکتیک موجود در آن به پاکسازی پوست از سلولهای مرده کمک میکند. اسید لاکتیک موجود در آن نیز درخشش طبیعی از دست رفته پوست را باز میگرداند و باعث میشود پوستی روشن و صاف داشته باشید.
خواص دوغ برای سرماخوردگی و ریه
مصرف ماست یـا دوغ در طول مدت سرماخوردگی باعث شدت یافتن و طولانی شدن بیماری و بروز عوارض آن میشود.
خواص دوغ برای کودکان
مصرف دوغ پروبیوتیک برای کودکان موجب تحکیم بافت استخوان ها و افزایش استحکام دندان می شود، ضمن اینکه کمتر به بیماری های عفونی دچار خواهند شد. برای آگاهی بیشتر در مورد مصرف دوغ برای کودکان در ادامه همراه ما شوید.مصرف اغلب محصولات لبنی نوشیدنی، برای کودکان مفید می باشد، زیرا همه آنها معمولا از شیر تهیه شده اند، زیرا تقریبا مواد معدنی و ویتامین های موجود در شیر را دارند، البته به همان میزان کلسیم موجود در شیر، در این محصولات وجود ندارد؛ خوردن نوشیدنی هایی مانند ماست و دوغ برای کودکان به دلیل اینکه از باکتری های زنده تهیه می شوند، می توانند بدن کودک را در برابر بسیاری از باکتری های مضر محافظت نمایند، البته میزان باکتری ها در محصولات مختلف، متفاوت می باشد.
در اینکه نوشابه یک نوشیدنی وسوسه کننده در کنار بسیاری از غذاها است شکی نیست اما اگر با دوغ دوست تر شویم و آن را در رژیم غذایی خود بگنجانیم در واقع بهترین جایگزین را برای نوشابه پیدا کرده ایم. از طرفی ما برای کودکانمان که در سنین رشد قرار دارند باید یک نوشیدنی بی ضرر انتخاب کنیم و سالمتر و مفیدتر از دوغ بعد از آب و شیر هیچ نوشیدنی دیگری وجود ندارد. دوغ کم نمک و بدون گاز یک غذای پر فایده برای کودکان است.
خواص دوغ برای لاغری
محققان و متخصصان تغذیه عقیده دارند که مصرف دوغ به سوزاندن چربی و کاهش شدید کالری کمک می کند. مطالعات نشان داده که تمامی گروه های سنی که شش ماه از رژیم غذایی که در آن لبنیات از جمله نوشیدنی دوغ وجود داشته، استفاده کرده اند راحت تر به کاهش وزن و سوزاندن چربی رسیده اند و وزن کم کرده اند.
خواص دوغ برای قلب
دوغ حاوی کاکوتی، مقوی قلب و معده بوده و مسکن سردردهای ناشی از گرمی هواست. دوغ حاوی گلبرگهای گل محمدی بسیار معطر، مقوی قلب و کبد و اعصاب، آرام بخش و نشاط آور بوده و برای تنظیم عملکرد دستگاه گوارش نافع و رفع کننده بوی بد دهان است.
خواص دوغ برای معده و یبوست و اسهال
دوغ سرشار از میکروب های پروبیوتیک است که به هضم غذا کمک می کند. این میکروب های سالم از رشد میکروب های بد که باعث ایجاد عفونت های معده و اسهال می شوند، جلوگیری می کنند. اثر ضدمیکروبی دوغ باعث می شود بیماری هایی نظیر اسهال، التهاب مخاط روده و زخم روده سریع بهبود یابد. به علاوه، دوغ می تواند از سوءهاضمه و تولید گاز بیش از حد در بدن جلوگیری کند حتی می توان گفت دوغ با نفخ معده، اسیدیته و کاهش التهاب لایه پوشاننده معده مبارزه می کند.
بهتر است که دوغ را با معده خالی نخورید چرا که دستگاه گوارش را تحریک میکند و خوب است که دوغ را ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت بعد از غذا میل کنید تا به هضم غذا کمک کند. ناگفته نماند که جذب کلسیم در ساعات انتهایی روز بیشتر است پس با نوشیدن دوغ پس از شام میزان بیشتری کلسیم دریافت خواهید کرد. حتما به دوغ، ادویهجات و سبزیجات معطری مثل نعناع اضافه کنید و پس از نوشیدن آن حتما دهان و دندانهایتان را بشویید. دوغ را تقریبا پس از هر غذایی میتوانید میل کنید، اما مسالهای را که باید به آن دقت کنید این است که طبع این نوشیدنی سرد است و به همین خاطر است که به آن ادویه اضافه میکنند. پس در نوشیدن دوغ زیادهروی نکنید.
خواص دوغ برای فشار خون
معمولاً دوغ را به روش سنتی و صنعتی تهیه میکنند. البته دوغ صنعتی خالی از اشکال نیست. این نوشیدنی سرشار از نمک بوده و برای مبتلایان به فشار خون بالا، بیماران قلبی. عروقی و کسانی که دچار نارسایی کلیوی هستند بسیار مضر است.
شیر بدون چربی یک منبع عالی از کلسیم است. لبنیات کم چرب، عناصری مهم در رژیم غذایی برای کاهش فشار خون هستند. اگر شیر را دوست ندارید، می توانید ماست را انتخاب کنید. به گفته انجمن قلب آمریکا، زنان که پنج وعده یا بیشتر از ماست را طی هفته مصرف کردند ۲۰ درصد کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا را تجربه کردند.هنگام خرید ماست، مطمئن شوید که شکر و چربی اضافه شده را بررسی کنید. هر چه میزان قند و چربی در هر وعده کمتر باشد بهتر است.
خواص دوغ در بارداری و شیردهی
درصد بالایی از دوغ را آب تشکیل داده است که به هیدراته نگه داشتن بدن کمک میکند. هیدراته ماندن بدن نقش مهمی در انتقال ویتامینهای مورد نیاز بدن به جنین ایفا میکند. بعلاوه هیدراته نگه داشتن بدن از مشکلاتی نظیر سردرد، گرفتگی عضلات و حالت تهوع میکاهد. هیدراته بودن بدن ضمن اینکه خطر عفونت ادراری را میکاهد، از مشکلاتی نظیر یبوست نیز جلوگیری میکند. دوغ حاوی میزان بالایی ویتامین D و B ست و به دلیل نقش پررنگ این دو ویتامین در رشد و نموی جنین، خوردن دوغ در دوران بارداری میتواند بسیار مفید باشد. ویتامین D در بارداری به طور ویژه در تشکیل استخوانهای جنین و جذب کلسیم و فسفر در روده استفاده میشود.
میزان پروتئین و چربی دوغ به میزان زیادی تحتتاثیر ماست اولیه است. پروتئینهایی که در دوران بارداری مصرف میکنید به اسید آمینهها میشکنند و برای تولید پروتئینهای بافتی جنین مورد استفاده قرار میگیرند. اهمیت پروتئین به طور ویژه در سه ماههی سوم افزایش پیدا میکند. اگر مادر در طول بارداری پروتئین کمی مصرف کند، خطر تولد نوزاد کم وزن افزایش مییابد. از طرف دیگر مصرف چربی در بارداری نیز برای تشکیل بافتهای جنینی و انتقال ویتامینهای محلول در چربی به شدت در این دوران ضروری است.اهمیت مصرف کلسیم در دوران بارداری بر کسی پوشیده نیست. از این مادهی معدنی در تشکیل استخوانهای جنین استفاده میشود. به هر میزان که ذخایر کلسیم مادر غنیتر باشد، کلسیم کمتری از استخوانها و دندانهای مادر برای رشد و نموی جنین تخلیه میشود.
پروبیوتیکها گروهی از ارگانیسمها هستند که اثرات سلامتی بخش زیادی دارند. پروبیتویکها باعث بهبود سیستم ایمنی نوزاد میشوند و احتمال حساسیتهای پوستی در آنها را میکاهند. اما پروبیوتیکها برای مادر نیز مفید هستند، آنها فلور میکروبی رودهی مادر را بهبود بخشیده و از بروز یبوست که یک مشکل رایج در بارداری است جلوگیری میکنند. بعلاوه پروبیوتیکها خطر بروز التهاب و عفونت را کاهش میدهند.
اثرگذارترین مواد غذایی که باعث افزایش شیرمادر میشوند، شامل شبدر، بادام، کنجد، شاهدانه، دم کرده رازیانه و شیر، ماست و دوغ، ماءالشعیر، ماهی، کاهو و غلات پرک شده مخصوصاً جوی پرک شده نیز افزایشدهنده شیر مادر است که توصیه میشود به صورت تلفیق شده در کنار هم مصرف شوند.
ویار بارداری در واقع میل شدید مادر به خوردن یک غذای خاص است. در گذشته افراد معتقد بودند که این ویارها، نشان از جنسیت خاصی دارند. مثلاً در مورد ویار به دوغ یا محصولات لبنی معتقد بودند که جنین دختر است. حال آنکه اکنون با پیشرفت علم پزشکی، این گونه ادعاها به طور کامل رد شدهاند. ویار ربطی به جنسیت جنین ندارد. در واقع ویارها ناشی از کمبود مواد مغذی خاصی در بدن هستند. ویار به دوغ و سایر محصولات لبنی به احتمال زیاد به کمبود کلسیم بدن ربط دارد و یکی از شایعترین ویارها در این دوران است.
کفیر موجود در دوغ یک نوع قارچ است که از قفقاز وارد شده است بهطوری که مردمان قفقاز عمر طولانی خود را در خوردن کفیر میدانند. مخمرهای کفیر باعث تولید اسید فولیک در بدن میشوند. کمبود اسیدفولیک در زنان باردار بسیار شایع است. با مصرف این نوشیدنی از کمخونی در دوران بارداری دور میشوید.
خواص دوغ در بدنسازی
همانطور که گفته شد، دوغ یک نوشیدنی بسیار مفید است که افراد می توانند از آن بعد از انجام تمرینات سنگین استفاده نمایند. این ماده حاوی مقدار بسیار زیادی پروتئین، چربی و کربوهیدرات می باشد. علاوه بر این دوغ برای دستگاه گوارش و به طور کلی سلامت و تندرستی بدن بسیار سودمند می باشد. یکی دیگر از مزایای نوشیدن دوغ بعد از انجام تمرینات سنگین این است که به دلیل داشتن کلسیم فراوان، می تواند به ساخت استخوان ها کمک زیادی نماید.
اگرچه بسیاری از کارشناسان دوغ را به عنوان سالم ترین نوشیدنی بعد از آب معرفی کرده اند، اما مصرف بیش از اندازه ی آن مانند هر ماده دیگری ممکن است باعث بروز برخی از مشکلات در بدن شود. به طور مثال مصرف بیش از اندازه دوغ باعث بهم خوردن تعادل فرد مصرف کننده می شود. امروزه اکثر دوغ هایی که به فروش می رسند، گرمادیده هستند، یعنی دوغ بعد از تهیه مجدداً پاستوریزه می شود تا میکروب های احتمالی موجود در آن از بین رفته و مانع از ترش شدن دوغ شود. از این رو توصیه می شود که افراد بعد از انجام تمرینات سنگین، در نوشیدن دوغ زیاده روی نکرده و به همان حد نرمال اکتفا نمایند. از آنجایی که دوغ های سنتی پاستوریزه نیستند و به آنها مواد معطر زیادی افزوده می شود، بیشتر در معرض آلودگی و ترش شدن قرار دارند، به همین دلیل مصرف دوغ های پاستوریزه و گرمادیده به دلیل آلوده نبودن، بیشتر توصیه می گردد.
خواص دوغ در شب
دوغ به هضم غذا در شب کمک می کند و التیام بخش نیز است. دوغ به گردش بهتر خون در بدن انسان کمک می کند.میتوانید شب ها قبل از خواب، با یک پنبهی آغشته به دوغ، پوست خود را از گرد و خاک و آلودگی پاک کنید و سپس با آب بشویید. اسیدلاکتیک موجود در دوغ برای از بین بردن لکه های پوست عالی است. استفاده موضعی از دوغ باعث می شود که لکههای پوستی و ناشی از نور خورشید بدون اینکه پوست خشک شود، از بین بروند.
خواص دوغ در تابستان
مصرف دوغ در تابستان و گرمای هوا بسیار توصیه میشود. گرمازدگی و علائم آن از جمله سردرد، عطش، ضعف و خستگی یکی از معضلات هوای گرم است که می توان آن را با نوشیدن دوغ التیام بخشید. پس در کنار آب فراوان برای مبارزه با کم آبی بدن، دوغ را به عنوان یک جایگزین مناسب برای نوشیدنیهای کافئین دار فراموش نکنید.
خواص دوغ و خرما
درباره خواص دوغ و خرما اطلاعات زیادی در دسترس نیست اما مصرف خرما با ماست بسیار مضر است. ماست و خرما خواص خیلی زیادی دارند به شرطی که جداگانه مصرف شوند و خوردن آنها با هم خوب نیست و مضر است.متخصصان می گویند که خوردن این دو ماده می تواند موجب ایجاد حساسیت شدید در بدن شود و منجر به دردهای شکمی سخت شود.
خواص دوغ و گوشفیل
گوشفیلی یک غذای تقریبا شیرین است که از خمیر تهیه شده و به شکل سنتی در ایران همراه دوغ میل میکنند و ترکیب طعم شیرین و شور و ترش این دو بسیار خاص و دلپذیر است.
به گفتهی برخی از اطبای طب سنتی چون شیخ بهایی و ابن سینا، ترکیب دوغ و گوشفیل اصفهان علاج بیماریهای فشارخون است؛ زیرا خوردن این ترکیب مانند سرم قندی و نمکی به بدن کمک میکند تا فشار خون منظمی داشته باشد. در واقع دو طعم شوری و شیرینی در کنار هم باعث میشود تا فشار خون فرد تنظیم شده و به حالت نرمال خود برگردد. ناگفته نماند که دوغی که به همراه گوشفیل نوشیده میشود باید مخلوط دوغ محلی و برگ گل سرخ و نعناع باشد.
خواص دوغ و نعنا
در تولید برخی از دوغها از نعناع استفاده میکنند. نعنا دارای طبیعت گرم می باشد، و مصرف آن مزایای فراوانی در جهت سلامتی دارد. فواید نعنا در دوغ :نعنا،دارای اثربخشی فراوان بر دردهای دستگاه گوارش شامل درد معده، روده، نفخ، دلپیچه، تهوع و اسهال است. نعنا، اشتهابرانگیز و نشاطآور بوده و برای درمان سرماخوردگی، آنفلوآنزا، سرفه، ناراحتیهای روحی و عصبی، بواسیر، تپش قلب و سکسکه نیز مفید است. نعنا دارای ماده ای به نام منتول است که احساس خنکی در دهان ایجاد می کند. استفاده از نعنا در دوغ برای بی خوابی، کم خوابی و ناراحتی های شبانه یک داروی موثر است. با این حال باید در مصرف آن احتیاط کنید زیرا مصرف بیش از حد نعناع میتواند باعث تحریک خونریزی شود.
دوغ حاوی نعنا و پونه، به ترشح شیره معده و هضم غذا کمک میکند و نفخ حاصل از دوغ را رفع و دل پیچه را التیام میبخشد. این دوغ خنک کننده محیط دهان بوده و به گردش هر چه بهتر خون کمک کرده، مجاری گوارشی را ضدعفونی و برای رفع سکسکه و اسهال ناشی از گرمی هوا نافع و به عملکرد مطلوب کبد کمک میکند.
خواص دوغ و زردچوبه
با استفاده از پروتئین شیر و اسید لاکتیک موجود در دوغ میتوان از شر ناخالصیها و سلولهای مرده پوست خلاص شد. همچنین اسید لاکتیک درخشش طبیعی از دست رفتهی پوست را باز میگرداند و باعث میشود پوستی روشن و صاف داشته باشید. برای بهرهمندی از این خاصیت دوغ، ابتدا ۱ فنجان از آرد گندم و یک قاشق چایخوری زردچوبه را با مقدار کافی دوغ مخلوط کنید تا به صورت یک خمیر صاف درآید. با استفاده از انگشتان مرطوب این ماسک را روی پوست صورت بمالید و اجازه دهید تا خشک شود و سپس آن را با آب شستوشو دهید. برای روشن شدن پوست از این ماسک هفتهای یک بار استفاده کنید. روش دیگر این است که، مقداری زعفران را با نصف فنجان دوغ مخلوط کنید و این ترکیب را ۳۰ دقیقه کنار بگذارید تا کاملا ترکیب شوند. حالا این ترکیب را به آرامی روی پوست خود ماساژ دهید و اجازه دهید به مدت ۲۰ دقیقه روی پوست بماند و سپس کامل آبکشی نمایید. برای اثر بخشی خوب از این ترکیب روزی یک بار استفاده کنید.
خواص دوغ و ماست
ماست یک ماده تخمیر شده است و به همین دلیل دارای موادی همچون کلسیم، پروتئین، ویتامین ب۶، ریبوفلاوین، ویتامین ب۱۲، روی و لاکتیک است و چربی کمی هم دارد. ماست میتواند با پاکسازی پوست کمک شایانی به زیبایی شما داشته باشد. به همین دلیل ماسک ماست بسیار موثر است و مناسب همه انواع پوست (حتی پوست های حساس) میباشد.ماست و عسل: فواید اسرار آمیز ترکیب ماست و عسل
نوشیدن دوغ دارای فواید زیادی است. در زیر به برخی از مهمترین فواید دوغ خوردن اشاره شده است: – دوغ دارای ویتامین های B و D است از اینرو می تواند در تامین این ویتامین ها به بدن کمک نماید. – دوغ از رشد و نمو بسیاری از باکتری های مضر در سیستم گوارشی انسان جلوگیری می نماید. – دوغ هایی سنتی خیلی بهتر از دوغ های صنعتی هستند بیشتر بدلیل احتمال آلودگی های میکروبی در بسته بندی آنها است. از اینرو سعی نمایید دوغ های سنتی را بیشتر استفاده نمایید. – دوغ به هضم غذا کمک می کند و التیام بخش نیز است. – دوغ به گردش بهتر خون در بدن انسان کمک می کند. – برخی از سردردها که ناشی از گرمی هوا می باشد، با نوشیدن دوغ التیام می یابد. – نوشیدن دوغ از بوی بد دهان نیز جلوگیری می کند.
خواص دوغ و پونه
دوغ حاوی نعنا و پونه، به ترشح شیره معده و هضم غذا کمک میکند و نفخ حاصل از دوغ را رفع و دل پیچه را التیام میبخشد. این دوغ خنک کننده محیط دهان بوده و به گردش هر چه بهتر خون کمک کرده، مجاری گوارشی را ضدعفونی و برای رفع سکسکه و اسهال ناشی از گرمی هوا نافع و به عملکرد مطلوب کبد کمک میکند.
خواص دوغ و سماق
درباره خواص مصرف دوغ و سماق اطلاعاتی در دسترس نیست اما سماق با ماست کاربرد لاغری دارد.شما می توانید با ماست و سماق به سرعت لاغر شوید. کسانی که می خواهند از شر چربی شکم خلاص شوند می توانند به طور منظم در خانه امتحان کنند. شما می توانید در مدت زمان کوتاهی با این مخلوط با هدف ذوب شدن شکم با روش های سالم و طبیعی از آن استفاده کنید!
هنگامی که این دو ماده غذایی معجزه آسا (سماق و ماست ) را مصرف می کنید، بعد از خوردن غذا، مشکل نفخ از روده ها حل می شود. کسانی که اختلالات مزمن معده دارند قبل از مصرف این مخلوط باید با یک متخصص مشورت کنند. این مخلوط به شما کمک می کند که با مصرف منظم ۷ کیلو در ماه وزن کم کنید.ماست، به شما کمک می کند تا سریعتر از شر چربی های ناحیه کمر و مفصل ران خلاص شوید. سماق با احساس سیری که به شما می دهد مانع از احساس گرسنگی در تمام طول روز می شود. به لطف پروتئین موجود در ماست، فعالیت روزانه شما را با انرژی حفظ می کند.
خواص دوغ و عسل
درباره خواص مصرف دوغ همراه با عسل اطلاعات زیادی در دسترس نیست اما ماست و عسل خواص زیادی دارد. ماست و عسل دارای کاربرد های زیادی است. همانطور که قطعا میدانید، ماست خواص بسیاری دارد، عسل هم همینطور. اما زمانیکه با یکدیگر ترکیب شوند فواید آن ها یکدیگر را تکمیل کرده و قدرتی دو چندان پیدا میکنند. خواص ماست و عسل تنها به کاربردی که در زیبایی دارد محدود نمیشود. این ترکیب شگفت انگیز فواید زیادی هم برای سلامتی دارند. ماسک ماست و عسل یکی از معروف ترین ماسک های صورت برای رفع مشکلات پوستی است.
خواص دوغ و سیر
نتایج بررسیهای پژوهشگران نشان میدهد افزودن عصاره شوید و سیر به دوغ بهطور معنیداری شمارش کلی باکتریایی و شمارش کپک و مخمر را در دوغ کاهش میدهد.نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که شمارش کلی میکرواورگانیسمهای نمونههای دوغ به طور معنی داری وابسته به میزان استفاده از شوید و سیر در فرمولاسیون دوغ و مدت زمان نگهداری بود، به طوری که افزایش مدت زمان نگهداری، شمارش کلی میکرو اورگانیسمهای موجود در دوغ را به طور معنی داری افزایش داد. از طرف دیگر با افزایش درصد به کارگیری عصاره سیر و شوید در فرمولاسیون دوغ به طور معنیداری شمارش کلی میکرو اورگانیسمهای موجود در محصول نهایی کاهش یافت. علت این کاهش به وجود ترکیبات ضدمیکروبی موجود در عصاره شوید و سیر است که دارای فعالیت ضدمیکروبی علیه باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی در دمای اتاق هستند
دوغ برای کرونا
در پیشگیری و درمان کرونا تغذیه نقش بسیار مهمی دارد. گروه شیر ولبنیات به علت دارا بودن پروتیین بالا ومقدار مناسب املاح معدنی به ویژه کلسیم و فسفر یکی از مهمترین گروه مواد غذایی است.میزان غلظت کلسیم در هیچ گروه مواد غذایی به اندازه میزان آن در گروه غذایی لبنیات نیست. یکی از شایعاتی که درباره مصرف لبنیات در دوران همه گیری کرونا مطرح است سرما دوست بودن بیماری کووید ۱۹ است ، برخی افراد بر این باورند که شیر و لبنیات طبع سرد دارند و ویروس کرونا هم سرما دوست است و از مصرف لبنیات اجتناب میکنند. با اطمینان میتوان گفت این موضوع باوری اشتباه است. با قاطعیت میتوان گفت که گروه شیر و لبنیات یکی از با کیفیت پروتیینها را داراست و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. برخی افراد قادر به تحمل قند شیر یا لاکتوز نیستند، به خصوص در بزرگسالان بسیار شایع است که با مصرف شیر دچار عوارض گوارشی شوند.البته جای نگرانی نیست، چون سایر لبنیات مثل ماست و دوغ از نظر پروتیین و املاح معدنی تفاوتی با شیر ندارند و جایگزین خوبی برای شیر هستند. با توجه به فساد پذیر بودن محصولات لبنی، خرید آنها را از مراکز بهداشتی و مکانهایی که نگه داری با دقت انجام میشود توصیه کرد.
دوغ برای پروستات
تحقیقات اخیر دانشمندان نشان داده است که افراط در مصرف شیر و دوغ و لبنیات پرچرب سبب افزایش احتمال ابتلای مردان به سرطان پروستات می شود. همچنین موجب می شود تومورهای خوش خیم پروستات در مردان به تومورهای بدخیم و سرطانی تبدیل شوند.علت بروز سرطان پروستات در اثر مصرف بی رویه لبنیات پرچرب آن است که دریافت زیاده از حد کلسیم موجب غیرفعال شدن کلسی تریول در بدن مردان می شود. کلسی تریول به عنوان یکی از متابولیت های ویتامین D از تکثیر سرطانی سلول ها جلوگیری می کند؛ بنابراین غیرفعال شدن کلسی تریول موجب افزایش خطر احتمال ابتلا به سرطان پروستات می شود
دوغ در رژیم کتوژنیک
️کره و خامه و سرشیر و دوغ – اگه محلی و ارگانیک باشه (اونایی که از شیر گاو علف خورده تهیه شدن) در رژیم کتوژنیک مجاز است.
دوغ و دیابت
یافتههای علمی نشان میدهد، نوشیدن دوغ در بیماران دیابت نوع ۲ سطح گلوکز خون را کنترل و به درمان آنها کمک میکند.در پژوهشی زیر نظر دکتر نیستانی از دانشکده علوم پزشکی در دانشگاه شهید بهشتی تهران، از افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ خواسته شد که دوغ ساده یا دوغ غنی شده با ویتامین D و کلسیم بنوشند. شرکتکنندگان بین ۳۰ تا ۶۰ سال سن داشتند و برای ۱۲ هفته روزی ۲ بطری (۲۰۰ سیسی) دوغ میل کردند. در بازبینی نتایج کاشف به عمل آمد که چندین مورد از نشانههای دیابت نوع ۲ در هر دو گروه کاهش یافته است. همچنین با مصرف دوغ غنیشده سطح هورمون ادیپونِکتین که خواص ضد-التهابی دارد و به سوختوساز گلوکز کمک میکند، افزایش یافته بود. میزان بیشتر ادیپونِکتین در بدن با کاهش خطر دیابت نوع ۲ رابطه دارد.
شرکتکنندگان در این پژوهش که دوغ غنیشده مصرف کرده بودند شاهد بهبود بیشتری در وضعیت ویتامین D خود بودند. این ویتامین باعث کنترل بهتر سطح گلوکز خون میشود. در پژوهش دیگری هم مشخص شده که مصرف دوغ ساده یا غنیشده باعث بهبود وضعیت گلوکز خون، نشانگرهای زیستی درون رگی، و وضعیت لیپیدها میشود. محققان میگویند که افزایش سطح نشانگرهای درون رگی نشانهای از افزایش خطر دیابت نوع ۲ است و کنترل آن برای بدن مفید است. حتما میدانید که معدودی از غذاها منبع خوبی برای ویتامین D هستند و بسیاری افراد به اندازه کافی در معرض آفتاب قرار نمیگیرند تا این ویتامین در بدنشان تولید شود، به خصوص در کشورهای مسلمان که خانمها از سن ۹ سالگی حجاب را رعایت میکنند، کمبود ویتامین D در بدن بیشتر به چشم میآید که بایستی از راههای جایگزین استفاده کرد. تغذیه صحیح با مواد سالم و مفید باعث میشود ویتامین D ضروری وارد بدن شود. دوغ یکی از نوشیدنیهای سالمی است که این کار را میکند.
دوغ و ماهی
ترکها دوغ را همراه با غذاهایی مانند پیتزای ترکیهای (پیده)، لهمجون (غذایی شبیه به پیتزا است اما نان آن بسیار نازک است)، گوزلمه (انواع مختلف دارد و با اسفناج، پنیر پیتزا، سیب زمینی و غیره درست میشود) و انواع کباب میل میکنند. اما هیچگاه غذاهای دریایی مانند ماهی را با دوغ سرو نمیکنند چرا که طبع هر دو سرد است و ممکن باعث دل درد و ایجاد حس خستگی شود.
فواید دوغ برای کبد
دوغ حاوی گلبرگهای گل محمدی بسیار معطر، مقوی قلب و کبد و اعصاب، آرام بخش و نشاط آور بوده و برای تنظیم عملکرد دستگاه گوارش نافع و رفع کننده بوی بد دهان است.
فواید دوغ ترش
دوغ ترش یکی از نوشیدنی های پرطرفدار و یک فرآورده حاصل از تخمیر شیر است. این نوشیدنی سرشار از کالری و غنی از باکتری های پروبیوتیک، اسید لاکتیک، الکل، کلسیم، پروتئین، ویتامین ها به ویژه گروه ویتامین های B و ریز مغذی ها است. اگر دوغ در دمای محیط قرار گیرد ترش و گازدار میشود. باکتری های سازنده اسید لاکتیک و مخمرهای تولید گاز دردمای محیط فعالتر می شوند، از این رو دوغ اسیدی و گازدار می شود. فقط باید مراقبت کرد که دوغ ترش گرفتار کپک نشود چون در این صورت، دوغ بلااستفاده میشود. کپک، رنگ و مزه و خواص دوغ را تغییر می دهد و از این رو نباید مصرف شود. دوغ ترش در صورت کپک نزدن از نظر سلامتی مشکلی ندارد.
خواص دوغ کفیر
کفیر یک قارچ کهنسال است. این قارچ در منطقهی قفقاز کشت میشود و از آنجا به سراسر جهان رفته است. افسانههای محلی میگویند دلیل طول عمر مردم قفقاز مصرف این قارچ است. البته علم این افسانه را تایید نکرده اما میدانیم که قارچ کفیر فواید زیادی دارد. محصولی که از فرایند تخمیر این قارچ با شیر حاصل میشود دوغ کفیر است. این محصول نسبت به اغلب دوغهای دیگر ترشتر و گازدار است. گاز این دوغ کاملا طبیعی است و برخلاف گاز نوشابه و سایر نوشیدنیهای گازدار هیچ ضرری ندارد. این دوغ میتواند برای خانوادههایی که کودکان آنها برای خوردن نوشیدنیهای غیرگازدار بهانه میآورند، یک راه حل بسیار عالی به شمار میرود. دوغ کفیر یک نوشیدنی پرکالری و غنی از باکتریهای پروبیوتیک است. این دوغ علاوه بر مصرف معمول دوغهای دیگر قابلیت استفاده به عنوان مکمل بسیاری از غذاهای دیگر را هم دارد.
همانطور که گفته شد این نوشیدنی سرشار از پروبیوتیک است. همین مسئله ارزش غذایی این دوغ را نسبت به خیلی از نوشیدنیهای حتی لبنی دیگر بسیار بالاتر میبرد. میتوان به جرات گفت این دوغ را میتوان به عنوان یک میانوعدهی سالم و مقوی مصرف کرد.وجود پروبیوتیک باعث میشود سیستم گوارش شما بعد از مصرف این دوغ تقویت شود. متخصصان معتقدند که مصرف منظم و مداوم کفیر باعث نوسازی سیستم گوارش افراد خواهد شد. فیبر سرشار موجود در کفیر باعث بهبود عملکرد سیستم گوارش میشود. فیبر برای کودکان و افراد مسن یک مادهی حیاتی به شمار میرود. جلوگیری از اسهال و یبوست مهمترین خاصیت فیبر برای سیستم گوارش است.
خواص دوغ کفیر برای کودکان
این دوغ میتواند برای خانوادههایی که کودکان آنها برای خوردن نوشیدنیهای غیرگازدار بهانه میآورند، یک راه حل بسیار عالی به شمار میرود. دوغ کفیر یک نوشیدنی پرکالری و غنی از باکتریهای پروبیوتیک است. این دوغ علاوه بر مصرف معمول دوغهای دیگر قابلیت استفاده به عنوان مکمل بسیاری از غذاهای دیگر را هم دارد.
بسیاری از متخصصان کودک به والدین دارای کودکان بیشفعال توصیه میکنند دوغ کفیر را وارد رژیم غذایی کودک خود کنند. این دوغ به کودک بیشفعال شما آرامش بیشتری میدهد. برخلاف بسیاری از داروهای شیمیایی این دوغ تاثیری روی انرژی کودک شما ندارد. همین مسئله باعث میشود در نوجوانی فرزند شما آرام باشد نه افسرده.
خواص دوغ گازدار
اکثر کارشناسان و پزشکان معتقد هستند از نوشیدن دوغ گازدار باید پرهیز کنید. دوغ گازدار به ویژه برای افراد دارای بیماری های گوارشی توصیه نمی شود. زیرا نوشیدن دوغ گاز دار باعث بروز برخی بیماری های گوارشی مانند زخم اثنی عشر، ورم معده، نفخ شکم و برخی مشکلات گوارشی دیگر می شود. دوغ گاز دار بصورت کلی برای سلامت انسان ضرر دارد و باعث ایجاد برخی مشکلات گوارشی می شود.
دوغ گاز دار: معمولا برخی افراد جهت ترش و گازدارشدن این نوشیدنی آن را در دمای محیط نگهداری می کنند. این روش نگهداری برای سلامت افراد مشکلی ایجاد نخواهد کرد. این نوشیدنی به طور طبیعی حاوی باکتری های مولد اسید لاکتیک و همچنین مخمرهای مولد گاز است که در دمای محیط فعال تر و باعث ایجاد طعم اسیدی و گازی می شوند. اما بد نیست بدانید اگر در این روش نگهداری آنزیم های تجزیه کننده پروتئین فعال شوند دوغ ، آلوده به کپک شده و بلافاصله تغییر رنگ و مزه داده و تاریخ انقضای آن سریع تر از آنچه روی بطری نوشته شده فرا می رسد که استفاده از آن توصیه نمی شود. بنابراین بهترین روش برای ماندگاری مطلوب دوغ نگهداری آن در دمای یخچال است.دوغ اگر به وسیله گاز CO۲ گازدار شود مضرات گاز افزوده شده به آن مانند نوشابه های گازدار خواهد بود.
آیا دوغ گازدار چاق کننده است
دوغ گازدار فقط از نظر داشتن گاز مضر است و برای کسانی که دچار ناراحتی و زخم معده هستند مناسب نیست. ولی دوغ مثل نوشابه، قند بالا و کافئین ( در نوشابه های سیاه ) ندارد ، بنابراین خیلی بهتر از نوشابه است. دوغ منبع خوبی از کلسیم و و پروتئین است و برای استخوان ها مفید است . دوغ علاوه بر مزایای تغذیه ای، حاوی باکتری های مفیدی است که اثرات زیادی بر سلامت دستگاه گوارش دارند. اگر بطور مرتب دوغ مصرف کنید، باکتری های مفید استرپتوکوکوس، ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس بولگارس موجود در آن، در دستگاه گوارش شما لانه می گزینند و اثرات بسیار مفیدی بر سلامت دستگاه گوارش شما خواهند داشت . همچنین موجب عدم رشد ارگانیسم های مضرمی شوند. دوغ یک نوشابه ی طبیعی است که نه تنها ضرر ندارد بلکه فوایدی هم برای سلامتی بدن دارد. مثلاً یک لیتر نوشابه گازدار ۱۰۴ گرم قند و ۴۰۳ کالری انرژی دارد ولی یک لیتر دوغ تنها ۲۵ گرم قند و ۲۶۰ کالری انرژی دارد. پس برای افرادی که دچار بیماری قند هستند، مفید است و در ضمن مثل نوشابه، چاق کننده نیست.
محققان و متخصصان تغذیه عقیده دارند که مصرف دوغ به سوزاندن چربی و کاهش شدید کالری کمک می کند. مطالعات نشان داده که تمامی گروه های سنی که شش ماه از رژیم غذایی که در آن لبنیات از جمله نوشیدنی دوغ وجود داشته، استفاده کرده اند راحت تر به کاهش وزن و سوزاندن چربی رسیده اند و وزن کم کرده اند.
فواید خوردن دوغ قبل از خواب
از فواید دوغ می توان به غلبه به مشکلات خواب اشاره کرد ، اگر شما از مشکل بی خوابی رنج می برید شب ها قبل از خواب حتما یک لیوان دوغ بنوشید.این فقط مربوط به دوغ نیست. ماست و دوغ به دلیل داشتن برخی پپتیدهای موجود در کازئین و پروتئین های سرم شیر (مثل تریپتوفان) دارای این ویژگی هستند. خواب آوری دوغ و ماست به دلیل برخی پپتیدهای موجود در کازئین و پروتئین های سرم شیر مانند تریپتوفان است که باعث خواب آلودگی می شود. دوغ به هضم غذا در شب کمک می کند و التیام بخش نیز است. دوغ به گردش بهتر خون در بدن انسان کمک می کند.
طبع دوغ گوسفندی
طبع دوغ سرد و تر است و کلسیم موجود در این ماده غذایی برای تقویت و استحکام استخوانها بسیار مفید است. کسانی که مزاج سردی دارند، در اثر مصرف دوغ بدون استفاده از مصلحات آن ممکن است دچار ضعف و سرگیجه شوند. همچنین افرادی که دچار ورم و درد مفصل هستند یا از مشکلات معده رنج میبرند، بهتر است از مصرف این نوشیدنی پرهیز کنند
کدام ماده در دوغ باعث هضم غذا میشود
دوغ سرشار از میکروب های پروبیوتیک است که به هضم غذا کمک می کند. این میکروب های سالم از رشد میکروب های بد که باعث ایجاد عفونت های معده و اسهال می شوند، جلوگیری می کنند.
ترکیبات دوغ
دوغ تشکیل ماست، یخ، و آب است که در مشک یا به صورت صنعتی در دستگاه سانتریفوژ بهم زده میشود تا در نهایت باظاهر شدن کره بهصورت شناور در بالا محلول آب، ماست و یخ کره جدا کرده و مابقی که دوغ هست بعد گذاشتن در محیط آزاد بعد از چند روز تبدیل به دوغ با گاز طبیعی میشود. در بدست آوردن ماستهای محلی از تجهیزات کمی استفاده میشود اما در صنعتی با مواد شیمیایی زیادی برخورد میکند. دوغ را محلیها عمدتاً با نعنا و پونه استفاده میکنند
فواید دوغ برای سگ
شاید فکر کنید، خوردن بستنی در یک روز گرم برای سگتان خوب است. این کار را نکنید، بهجای آن به سگ آب خنک بدهید. شیر و دوغ و دیگر محصولات لبنی سگها را دچار اسهال و مشکلات گوارشی میکند. همچنین ممکن است باعث بروز حساسیتهای غذایی شود که خارش را بهدنبال دارند.
مضرات دوغ
مصرف دوغ همراه با غذا ضرر چندانی ندارد اما به قدر رفع تشنگی مصرف شود، بهتر است. مصرف همزمان دوغ و گوشت منجر به تولید مواد هضم نشده در بدن میشود که در نتیحه رسوب این مواد بدن ضررهای فراوانی میبیند، بیشترین ضرر وارده به مفاصل مربوط است. زیادهروی در مصرف دوغ به افراد دارای ناراحتیهای معده، مشکلات گوارشی، افراد مبتلا به ورم معده یا زخم اثنیعشر توصیه نمیشود. گاز طبیعی موجود در دوغ که در نتیجه تخمیر باکتریهای موجود در آن به وجود میآید، طبیعی است و مشکلی برای فرد عادی ایجاد نمیکند. اما گازی که به شکل صنعتی به دوغ اضافه میشود، میتواند باعث مشکلات گوارشی شود. ضمن اینکه دوغهای گازدار، میتواند اشتهای افراد را بالا برده و در نتیجه باعث پرخوری و اضافه وزن شود. از دیگر مضرات دوغ افزایش فشار خون است؛ بنابراین توصیه میشود دوغ خانگی و کم نمک جایگزین دوغهای صنعتی و شور شود.
دوغ یک نوشیدنی پر خاصیت است که موجب افزایش میزان جذب کلسیم و استحکام استخوان ها می شود. اما افرادی که از ضعف مفرط استخوان رنج می برند و یا برخی از افرادی که مبتلا به پر کاری غده پاراتیروئید هستند نباید دوغ مصرف کنند.دوغ یکی از موانع جذب کلیسیم در بدن نمک می باشد. به همین دلیل دوغ های صنعتی که سرشار از نمک هستند باعث ایجاد اختلال در جذب کلیسیم می شوند. در سنین بالای ۵۰ سال ریسک شکستگی های شایع از پوکی استخوان در مهره های کمر ، استخوان ساعد و استخوان بالای پا بیشتر می شود که در خانم ها ۴۰درصد و در آقایان ۱۲درصد است بنابراین خانمها باید بیشتر به دنبال جذب کلیسیم باشند از دوغ های خانگی کم نمک استفاده نمایند.
تا حد امکان باید از دوغ های بدون گاز به جای دوغ های گازدار صنعتی مصرف شود زیرا گاز اضافه شده به دوغ موجب اشغال فضای معده می شود و در روند هضم مواد غذایی تداخل ایجاد می کند ، بنابراین سوء هاضمه و احساس سیری کاذب در زمان خوردن غذا ایجاد می کند. در تهیه دوغ به روش صنعتی ، ماست با مقدار مناسبی از آب در تانکهایی که همزن دارند ترکیب شده و سپس با رعایت قوانین بهداشتی خنک و بسته بندی می شود. مقاومت این نوشیدنی در برابر گرما بسیار بالا است بنابراین نیازی به مواد نگهدارنده مصنوعی ندارد و برای افرادی که دستگها گوارش آنها نمی تواند لاکتوز را تحمل کند مصرف دوغ بسیار مناسب است. اما دوغ های صنعتی سرشار از نمک هستند و برای افراد مبتلا به فشارخون بالا ، نارسایی کلیه ، بیماران قلبی و عروقی بسیار مضر می باشد ، این افراد بهتر است در منزل و به شکل سنتی البته با نمک کم ، دوغ تهیه کرده و میل کنند.
به طور کلی این گروه از افراد نباید لبنیاتی مانند ماست و دوغ مصرف کنند : خانمها پس از سزارین باید مصرف ماست و دوغ را به حداقل برسانند . افراد مبتلا به سنگ کلیه، مثانه و کیسه صفرا . افرادی که که میکروب معده دارند . افراد مبتلا به درد مفاصل و یبوست . کودکانی که مشکل شب ادراری دارند. افرادی که باد روده و نفخ معده دارند . افراد مبتلا به لک سفید ” برص ” بر روی پوست . خانمهایی که ترشح و عفونت دارند . خانمهایی که در قاعدگی و شکم درد ، قاعدگی دیر هنگام و کیست تخمدان دارند . افراد مبتلا به صرع . کسانی که دچار افسردگی و ناراحتی اعصاب هستند . افراد پر خواب . کسانی که حافظه شان کاهش یافته است . افرادی که لرزش بدن “سر، دست، پا، گردن” دارند. افرادی که هنگام خواب آب دهانشان روی بالش می ریزد . افرادی که با باد کولر دچار تشدید درد مفاصل می شوند . افرادی که نفس تنگی، آسم و سینوزیت دارند . افرادی که تعریق زیاد دارند . افراد مبتلا به بیماری های گوارشی مانند بازگشت اسید معده به مری
مصرف لبنیات باعث اختلال در جذب آهن مواد غذایی می شود. بنابراین افراد مبتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن نباید به همراه منابع غذایی حاوی آهن از لبنیات استفاده کنند به طور مثال کباب را با دوغ نخورند. نوشیدنی هایی مانند دوغ و نوشابه ارزش غذایی کباب را کم می کند و جذب آهن گوشت را به حداقل می رساند. زیرا خوردن همزمان دوغ با گوشت موجب تولید مواد هضم نشده ای در بدن می شود که عوارض زیاد آن برای مفاصل است. البته بدین منظور نیست که فرد با یک بار مصرف همزمان این مواد غذایی دچار عارضه می شود بلکه مصرف مداوم آنها به طور همزمان برای بدن عوارض دارد.
دوغ سرشار از کلسیم، پروتئین و نمک است که از عوامل تشدید کننده و ایجاد سنگ کلیه می باشند. رژیم های غذایی پرنمک، باعث بالا رفتن فشارخون و آسیب کلیه ها می شود. با وجودی که نباید لبنیات را از رژیم غذایی حذف کرد اما بهتر است نوع کم چرب و کم نمک فرآورده های لبنیاتی را استفاده کرد.میزان کلیسیم محصولات لبنی مانند دوغ ، شیر و پنیر بسیار زیاد است که موجب اختلال در عملکرد عضلات کولون (روده ی بزرگ) می شود. البته عدم وجود فیبر در فرآورده های لبنی یکی دیگر از دلایل یبوست زا بودن آنها است. علاوه بر آن فرآورده های لبنی منبع پروتئین هایی به نام کازئین ها می باشند که موجب کند شدن حرکت روده ها می گردد.
برای تهیهی کفیر باید دقت زیادی داشته باشید. همانطور که گفته شد گاز موجود در این محصول حاصل فعالیت باکتریهای مفید است. به همین دلیل این گاز نه تنها مضر نیست بلکه فواید بسیاری هم دارد. در برخی موارد این گاز نه تولید باکتریهای مفید بلکه حاصل تزریق گاز در کارخانه است.چنین محصولی تفاوت چندانی با نوشابههای گازدار ندارد. این گاز میتواند آسیبهای جدی به سیستم گوارش انسان وارد کنند. اگر دوغ کفیر را برای کودکان یا سالمندان تهیه میکنید این گاز میتواند حتی خطرناک هم باشد.
همچنین باید دقت داشته باشید که دوغ کفیر باید یک محصول مراقبت شده باشد. تهیهی کفیر فلهای که به احتمال زیاد در محیط غیر بهداشتی نگهداری شده میتواند خطرناک باشد.آلودگیهای لبنیات میتوانند بیماریهای خطرناکی مانند تب مالت ایجاد کنند. عوامل ایجاد تب مالت در دوغ فعالتر از سایر محصولات هستند. به همین دلیل باید دقت کنید که دوغ را از جای مطمئن تهیه کنید.
دوغ کفیر را هم مانند همهی محصولات لبنی دیگر باید تا زمان مصرف در یخچال نگهدارید.دیده شده که برخی تولیدکنندههای برای ایجاد طعم کفیر، افزودنیهای غیرمجاز یا افزودنیهای غیرمفید به محصول خود اضافه کردهاند. این مسئله در بهترین حالت باعث میشود شما از فواید دوغ کفیر محروم باشید.گفتیم که کفیر سرشار از کالری است. اگر در حال کم کردن وزن هستید ممکن است این محصول به رژیم غذایی شما آسیب وارد کند. بهتر است پیش از مصرف این محصول با مشاور تغذیه صحبت کنید.
اگه به تاریخ رو ی بسته بندی توجه نکردید و ازش خوردید باید بدونید که اون بسته بندی تا تاریخ انقضای درج شده روی بسته بندی توانایی سالم نگه داشتن محتویاتش از باکتریها رو داره. در مورد شیر و ماست اهمیت توجه به فاسد شدنش بیشتره چون فساد پذیرتر هست و مصرف بعد از گذشتن تاریخ مصرفش به منزله مسمومست فرد هست. ولی در مورد پنیر اینطور نیست! پنیر بخاطر داشتن نمک فساد پذیری کمتری داره.
دوغ هم مثل هر ماده خوراکی دیگه ای تاریخ انقضا داره و فاسد میشه . عامل فساد دوغ ها مخمر و کپک ها هستن . مخمر معمولا فقط مزه دوغ رو ترش میکنه و برای سلامتی ضرر زیادی نداره و مسمومیت میکروبی ایجاد نمی کنه . ولی دوغی که کپک زده باشه مزه تلخی داره و مصرفش ممکنه عوارضی برای بدن داشته باشه و سلامتی عمومی بدن رو با مشکل روبه رو کنه . پس بهتون توصیه میکنم دوغ رو در دمای پایین ۴-۸ درجه نگه دارید و بعد از مدت تاریخ انقضای اون ازش استفاده نکنید .
یکی از نگرانیهای که در مورد خوردن دوغ در دوران بارداری وجود دارد، دریافت میزان زیادی نمک است. این نگرانی به طور ویژه در دوغهای شرکتی وجود دارد. خوردن نمک زیاد در دوران بارداری باعث افزایش فشار خون میشود که به شدت خطرناک است و در مصرف زیاد نمک در لیست پرهیز غذایی در بارداری قرار دارد.دوغ نوشیدنی با طبع سرد است که مصرف بیش از حد آن میتواند برای زن بارداری خطرناک باشد. افزایش سردی در بدن باعث سردرد، درد استخوانها و ضعف و بیحالی میشوند. برای همین توصیه میشود که تا حد امکان دوغ را با گیاهان معطری نظیر کاکوتی مصرف کنید تا از سردی آن بکاهند.
زیادهروی در مصرف لبنیات مانند دوغ باعث اختلال در جذب آهن می شود از این رو مصرف آنها برای کسانی که به کم خونی ناشی از فقر آهن مبتلا هستند توصیه نمیشود. یکی از مواردی که منجر به ایجاد اختلال در جذب کلسیم میشود، نمک است. با وجود آنکه دوغ میتواند حاوی کلسیم زیادی باشد، با این حال نمک موجود در آن میتواند باعث اختلال در جذب کلسیم در بارداری شود.