خواص کنگر فرنگی و طریقه مصرف عرق کنگر فرنگی + فرق کنگر با کنگر فرنگی
خواص کنگر فرنگی
خواص کنگر فرنگی ؛ طریقه مصرف عرق کنگر فرنگی + فرق کنگر با کنگر فرنگی همگی در سایت فال و خواب.امیدواریم این مطلب که حاصل تلاش تیم خواص مواد غذایی سایت است مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.
همانطور که می دانید قرآن کریم از بهشت با نام جنت نام برده است و معنی جنت باغی است که درختان میوه فراوان دارد.همچنین در این کتاب آسمانی از میوه های زیادی نام برده شده است.
امروزه با پیشرفت جوامع بشری بیماری ها هم پیشرفت زیادی کرده اند و یکی از راه های نجات انسان از بیماری های مختلف شناخت کامل طبیعت و آشنایی با خواص گیاهان و میوه ها است.
از مهمترین میوه هایی که در قرآن از آنها نام برده شده است می توانیم به انجیر و زیتون اشاره کنیم که به تازگی یک گروه تحقیقات ژاپنی پی به خواص فوق العاده مصرف یک عدد انجیر و هفت عدد زیتون شده است.
پس از اینکه یکی از قرآن پژوهان مصری اعلام کرد که خداوند در قرآن به انجیر و زیتون قسم خورده است و نام انجیر یک بار و نام زیتون هفت بار در قرآن آمده است ، رییس این گروه مسلمان شد.
آشنایی با خواص کنگر فرنگی
کَنگَر فرنگی یا اَنگَنار (نام علمی: Cynara scolymus) که در منابع طب سنتی ایرانی ارده شاهی نامیده میشود، نوعی گیاه یکساله و بومی جنوب اروپا و کنارهٔ مدیترانه است. غنچهٔ این گیاه خوراکی است و بیشتر به صورت آبپز پخته میشود. همچنین، در ایتالیا، این گیاه سبزیِ اصلی پیتزای چهارفصل در فصل بهار است. در زبان فرانسوی به آن آرتیشو و در انگلیسی به آن آرتیچوک میگویند. کنگر فرنگی یا انگنار گیاهی است علفی که در ایران نیز پرورش داده میشود و در طب جدید عصارهٔ آن به صورت آمپول یا قطره به نام کوفیتول تجویز میشود. ترکیب شیمیایی: اینولین، سینا روپکتین، سینارین، قندها، آنزیمها، کافئیک اسید، اوژنول…
آرتیشو (نام فرانسوی) یا آرتیچوک (نام انگلیسی) که به نام های کنگر فرنگی، انگینار و ارده شاهی هم شناخته می شود، اغلب به عنوان یکی از انواع سبزیجات شناخته شده اما باید بگوییم که این گیاه در واقع نوعی خار محسوب می شود. آرتیشو یکی گیاه بومی مناطق مدیترانه است و قرن هاست که در طب سنتی برای کاهش سطح قند خون، بهبود هضم غذا، سلامت قلب و سلامت کبد استفاده می شود.
آرتیشو از نظر طب قدیم ایران گرم و کمی خشک است. قسمت مورد استفاده کنگر فرنگی برگها و وسط آن است که بنام قلب کنگر فرنگی معروف میباشد. آرتیشو را آب پز کنید و قسمت گوشتی وسط برگها و قلب آن را با سرکه بخورید.
برگهای گیاه آرتیشو به دلیل اینکه ویتامینهای گروه B، C و پروتئین، آهن، فسفر، پتاسیم، سدیم و کلسیم دارند، غنیترین سبزیها برای تهیه انواع سالادها، آشها و غذاهای گیاهی محسوب میشوند. برگهای پهن و سرشار از ویتامین و املاح معدنی آرتیشو علاوهبر این بهدلیل خواص درمانی در کنترل و تنظیم ترشحات صفرا در کبد میتواند بهخوبی عملکرد کبد را کنترل و تنظیم کند و به این ترتیب مانع از بروز برخی از بیماریهای پوستی که ناشی از اختلال در عملکرد کبد است، شود.
خواص کنگر فرنگی در طب سنتی
طبیعت و مزاج کنگر فرنگی گرم می باشد. آرتیشو سرشار از آنتی اکسیدان ها، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B6، فولات، ویتامین C، ویتامین K، آهن، منیزیم، پتاسیم، فسفر، کلسیم، روی و فیبر است.ارزش غذایی کنگر فرنگی (۱۰۰ گرم خام) کالری : ۴۷ چربی : ۰٫۲ گرم کربوهیدرات : ۱۱ گرم پروتئین : ۳٫۳ گرم فیبر : ۵ گرم قند : ۱ گرم ارزش غذایی کنگر فرنگی (۱۰۰ گرم پخته شده) کالری : ۵۳ چربی : ۰٫۳ گرم کربوهیدرات : ۱۲ گرم پروتئین : ۲٫۹ گرم فیبر : ۹ گرم قند : ۱ گرم . مصلح (ماده ای که در صورت مصرف همزمان، مضرات آن را کاهش می دهد): ادویه گرم، سرکه یا روغن زیتون.
کنگر در خود کلسیم دارد. به همین علت باعث کمک به درمان رماتیسم و دردهای استخوانی می شود. به منظور رفع دردهای رماتیسمی و استخوانی علاوه بر مصرف خوراکی، می توانید برگ تازه آن را آب پز نموده و روی موضع کمپرس کنید و بگذارید برای چند ساعت بماند. به علت وجود ویتامین K در گیاه آرتیشو، اگر به صورت خوراکی مورد استفاده قرار گیرد به قطع خونریزی های داخلی مربوط به ریه و روده کمک می کند. در قدیم زخم های عمیق مثل زخم ناشی از خنجر و تیر را با پاشیدن پودر کنگر خشک و پیاز عنصل، درمان می کردند و خونریزی بلافاصله قطع می شد.
فواید : افزایش ترشح صفرا از کبد؛ تقویت اَعمال کبد؛ جلوگیری از تجمع چربی در سلولهای کبدی؛ تحریک کلیه در دفع اوره و کلسترول؛ پایین آوردن کلسترول و تریگلیسیریدِ خون؛ درمان یرقان، قولنج کبدی، سنگ کیسهٔ صفرا، و آب آوردن شکم؛ درمان سنگ کلیه، قولنج کلیه، درمان ازدیاد اورهٔ خون؛ درمان بیماریهای پوستیِ خارشدار؛ تببُر؛ مؤثر در درمان رماتیسم و یبوست.
آرتیشو در طب سنتی برای درمان اختلالات گوارشی و همچنین زردی استفاده می شود. این گیاه پر خاصیت از قرن بیستم به عنوان یک ماده ی غذایی به رژیم غذایی افراد وارد شده است. آفریقای شمالی و جزایر قناری بزرگترین تولید کنندگان آرتیشو در جهان هستند. زمان برداشت کنگر فرنگی بسیار مهم است، این گیاه زمانی می تواند خورده شود که غنچه آن شکوفا نشده باشد. هنگامی که گل به طور کامل شکوفا می شود جوانه غیر قابل خوردن می شود.
برگ ها و غنچه ی آرتیشو را به صورت خام یا پخته شده (بخارپز، آب پز، کبابی و سرخ شده) برای تهیه انواع غذا، سوپ، خورش، خوراک، دلمه، پیتزا، سالاد، ترشی و دیپ استفاده می کنند. (بهترین روش پخت کنگر فرنگی، بخارپز کردن آن به مدت ۲۰ تا ۴۰ دقیقه می باشد، همچنین می توان آن را در دمای ۱۷۷ درجه سانتیگراد به مدت ۴۰ دقیقه در فر پخته و استفاده کرد.) برگ های پخته شده آرتیشو را می توان برای تهیه برخی از سس ها مانند سس آئولی و انواع کره های گیاهی استفاده کرد. امروزه عصاره آرتیشو که شامل غلظت های بالای ترکیبات موجود در این گیاه است، به عنوان مکمل محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
تحقیقات نشان می دهد که عصاره برگ های آرتیشو به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدانی به نام لوتئولین باعث کاهش کلسترول بد خون (LDL) و افزایش کلسترول خون خون (HDL) شده و به این ترتیب خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را از بین می برد. همچنین عصاره برگ های آرتیشو بدن شما را تقویت می کند تا کلسترول را به صورت موثرتری مصرف کنید و منجر به کاهش کلی سطح کلسترول خون می شود. یک تحقیق بر روی ۷۰۰ نفر نشان داده که مصرف روزانه عصاره برگ های آرتیشو در طی ۵ تا ۱۳ هفته باعث کاهش کلسترول بد خون خواهد شد.
برای پختن آرتیشو ابتدا انتهای آرتیشوها را که به شکل ساق است با کارد میبریم. آرتیشوها را در ظرف محتوی آب میریزیم و چند دقیقه صبر میکنیم تا خاک و شنی که لای برگهای آنها است، رسوب کند. بعد آنها را میشوئیم. ظرف دیگری را آب میکنیم، کمی نمک و یکی دو قاشق روغن زیتون و کمی سرکه در آن میریزیم، آرتیشوها را در ظرف میریزیم، در ظرف را می بندیم، میگذاریم آب جوش بیاید. بعد حرارت را ملایم میکنیم تا آرتیشوها پخته شوند. هر وقت برگهای آرتیشو به راحتی کنده شد، پخته شده است. طبخ آرتیشو به این طریق کمی طولانی است، بهتر است در دیگ زودپز پخته شود. برای این کار بعد از شستن و تمیز کردن آرتیشو کمی آب در دیگ میریزیم، کمی روغن زیتون و کمی سرکه و نمک اضاف میکنیم. آرتیشو را در دیگ قرار میدهیم و در آن را محکم میبندیم، تقریبا آرتیشو بعد از خبر کردن دیگ به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه میپزد.
کنگر فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان های حیاتی و مواد مغذی مانند کوئرستین ، روتین ، گالیک اسید و سینارین می باشد. ظرفیت آنتی اکسیدانی کنگر فرنگی بسیار زیاد است ، میزان فراوانی کل آنتی اکسیدان های قابل اندازه گیری (ORAC) کنگر فرنگی ۶۵۵۲ میکرومول معادل ترولوکس در ۱۰۰ گرم (μmol TE/100 g) است. امتیاز ORAC (میزان جذب رادیکال اکسیژن) ، نشان دهنده قدرت گیاه برای جذب و حذف رادیکال های آزاد می باشد.
از آنجایی که وجود رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو یکی از عوامل مهم بروز بیماری سرطان می باشد ، یکی از مهم ترین مزایای غذاهایی که دارای آنتی اکسیدان فراوان هستند ، این است که از بروز انواع مختلف سرطان جلوگیری می کنند. آنتی اکسیدان ها دقیقا همان چیزی هستند که بدن ما برای مبارزه با رادیکال های آزاد و برای بیماری هایی که در دنیای مدرن امروز با آن دست به گریبان هستیم نیاز دارد. در مطالعات نشان داده شده است که آنتی اکسیدان های موجود در کنگر فرنگی به ویژه کوئرستین ، روتین و گالیک اسید باعث کاهش رشد سلول های سرطانی و در نتیجه جلوگیری از تکثیر تومورهای سرطانی می شوند.
گیاه آرتیشو قند خون را ثابت نگه می دارد. برای کنترل دیابت نیم ساعت قبل از غذا یا دو ساعت پس از مصرف غذا یک استکان عصاره برگ تازه آرتیشو را بنوشید.(آب برگ تازه) یا اینکه از دمنوش آن بهره بگیرید.خواص کنگر فرنگی باعث دفع سموم از بدن می شود. برای این منظور با برگ تازه آن دمنوش تهیه کنید و بنوشید. ضمنا مصرف آن به هر صورت، باعث تقویت حافظه می شود.از دیگر خواص کنگر فرنگی می توان به درمان سنگ کیسه صفرا، درمان کبد چرب، درمان نفخ معده و روده، سالم سازی کلیه و رفع ضعف عمومی بدن اشاره کرد.مالیدن کنگر فرنگی یا عصاره آن به موضع، به رفع خارش پوست کمک می کند. همچنین برای رفع خشکی پوست، مالیدن عصاره آرتیشو روی موضع توصیه می شود.برای روشن کردن و شفاف سازی پوست صورت و بدن، عرق کاسنی، عرق شاهتره و عرق آرتیشو را به نسبت مساوی ترکیب کرده و روزانه یک استکان از آن میل کنید.
کنگر فرنگی دارای ترکیبات خاصی (که در بسیاری از سبزیجات دیگر یافت نمی شود) می باشد که از بروز سرطان دهانه رحم (cervix cancer) جلوگیری می کند. سرطان رحم به سرعت وقوع پیدا نمی کند ، یعنی تقریبا هشت الی ده سال طول می کشد تا این سرطان تشکیل شود و بروز کند. به همین علت مراجعه هر شش ماه یک بار به پزشک زنان و زایمان می تواند به تشخیص سریع این بیماری در مراحل اولیه کمک شایانی کند. در ایالات متحده آمریکا به دلیل مراجعه مرتب به پزشک زنان و زایمان برای کنترل سلامت ، این نوع سرطان نسبت به دیگر انواع سرطان کمتر شایع می باشد ، در حالی که در کشورهای کمتر توسعه یافته ابتلا به سرطان دهانه رحم در رتبه دوم قرار دارد ! برای افرادی که در خطر ابتلا به این نوع سرطان هستند مصرف کنگر فرنگی که در مقداری کمی از آب پخته شده است (دو الی سه بار در هفته) بسیار مفید می باشد . آبی که کنگر فرنگی را در آن پخته اید دور نریزد و مصرف کنید.
عصاره برگ آرتیشو به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد به سم زدایی کبد کمک می کند، کبد را از آسیب محافظت کرده و باعث افزایش رشد بافت های جدید در کبد می شود. در یک مطالعه مشخص شده که مصرف عصاره آرتیشو باعث کاهش آسیب کبدی، افزایش سطح آنتی اکسیدان ها و بهبود عملکرد کبد می شود. در مطالعه دیگری در بزرگسالان چاق مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی، مصرف روزانه آرتیشو به مدت دو ماه باعث کاهش التهاب کبد و کاهش میزان چربی کبد شده است.
بعضی از افراد مبتلا به یبوست که با نبود تعادل عملکرد دستگاه گوارش بهویژه رودهها مواجهند، میتوانند با گنجاندن آرتیشو به سبد غذایی خود با این مشکل مبارزه کنند. این گیاه یکی از بهترین مواد طبیعی برای افرادی است که با رعایت رژیمهای غذایی لاغری دچار یبوست میشوند. در حقیقت مصرف این گیاه موجب میشود این افراد در طول رعایت رژیم غذایی خود دچار یبوست و خشکی مزاج نشوند. از اینرو تهیه آن یا سوپی که در آن به جای سبزی از برگهای آرتیشو و میوه آرتیشو استفاده شده باشد بهترین دارو یا غذای دارویی برای درمان یبوست است.
خواص کنگر فرنگی برای دیابت
مقدار بالای فیبر موجود در کنگر فرنگی به حفظ سطح قند خون پایدار و اجتناب از ایجاد نوسان در ترشح انسولین که می تواند منجر به مشکلات جدی برای بیماران دیابتی شود ، کمک می کند . یکی دیگر از دلایلی که کنگر فرنگی را برای کنترل دیابت مفید می سازد این است که این سبزی حاوی موادی است که باعث کاهش قند خون می شود که یکی از مهم ترین آن ها اینولین می باشد.در صورتی که از داروهای کنترل قند خون مانند متفورمین استفاده می کنید ، قبل از مصرف دارویی کنگر فرنگی با پزشک خود مشورت کنید.اینولین موجود در آرتیشو قند خون را ثابت نگه میدارد ، بیماران دیابتی نیم ساعت پیش و یا ۲ ساعت پس از هر غذا ۱ استکان آب برگ تاره آرتیشو را بنوشند.
خواص کنگر فرنگی برای کبد
قسمت هایی از این گیاه به علّت طعم تلخ و مواد مؤثری که دارد موجب تحریک و افزایش صفرا و دفع ادرار میگردد ، عصاره ی تلخ موجود در آرتیشو برای بیماریهای صفرا و کبد مورد استفاده قرار میگیرد.عصاره برگ آرتیشو به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد به سم زدایی کبد کمک می کند، کبد را از آسیب محافظت کرده و باعث افزایش رشد بافت های جدید در کبد می شود. در یک مطالعه مشخص شده که مصرف عصاره آرتیشو باعث کاهش آسیب کبدی، افزایش سطح آنتی اکسیدان ها و بهبود عملکرد کبد می شود. در مطالعه دیگری در بزرگسالان چاق مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی، مصرف روزانه آرتیشو به مدت دو ماه باعث کاهش التهاب کبد و کاهش میزان چربی کبد شده است.
به دلیل تاثیرات کنگر فرنگی در افزایش تولید صفرا در سیستم کوارشی و سم زدایی بدن ، این سبزی در رژیم های غذایی مخصوص تقویت و بهبود سیستم گوارشی استفاده می شود ، این نوع رژیم ها به طور خاص برای تقویت دستگاه گوارش و بازگرداندن سلامت روده ، بهبود فلورای روده ، کاهش علائم مربوط به بیماری های گوارشی و افزایش قدرت ایمنی بدن (قسمت اعظم سیستم ایمنی در روده و شکم قرار دارد) طراحی شده اند.
کنگر فرنگی حاوی یک فلاونوئید آنتی اکسیدان قدرتمند به نام سیلیمارین است که یک محافظ موثر برای سلامت کبد است. همچنین در مطالعات نشان داده شده است که یک ماده خاص در کنگر فرنگی به نام سینارین به شکل مثبتی باعث افزایش ترشح صفرا به وسیله کبد می شود ، بدون تولید منظم صفرا ، بسیاری از مواد مغذی ضروری و اسیدهای چرب به درستی جذب بدن نشده باعث بروز مشکلاتی در سلامت انسان می شود..مطالعات نشان داده اند که عصاره برگ کنگر فرنگی می تواند در کاهش علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) ، که یکی از اختلالات گوارشی پیشرو در جهان است موثر باشد. IBS شرایطی است که اغلب باعث علائم دردناکی مانند یبوست ، اسهال ، نفخ کردن ، ناراحتی معده و … می شود.اعتقاد بر این است که این فواید کنگر فرنگی در سندرم روده تحریک پذیر و سایر اختلالات گوارشی به دلیل داشتن محتوای فیبر زیاد ، توانایی کاهش التهاب و تأثیر تغذیه کننده آن بر روی سیستم گوارشی و کبد می باشد.
خواص کنگر فرنگی برای لاغری
کنگر فرنگی منبع غنی از فیبر می باشد که برای سلامت کلی بدن ضروری و حیاتی است. فیبر ، کمک می کند تا سیستم گوارشی به طور منظم و به درستی کار کند و مسائلی مانند یبوست و اسهال را از بین می برد. مصرف فیبر نقش مهمی در کمک به بدن برای از بین بردن مواد زائد ، کلسترول اضافی ، شکر و سموم ایفا می کند، علاوه بر این وجود فیبر برای تسهیل عملکرد کبد و ایجاد احساس سیری کامل پس از خوردن غذا ضروری می باشد. مطالعات نشان داده اند که مصرف زیاد فیبر محلول ، که در کنگر فرنگی نیز یافت می شود ، یک راه عالی برای جلوگیری از تشکیل چربی احشائی می باشد . چربی احشائی نوعی از چربی است که در اطراف ارگان های بدن جمع می شود و برای سلامتی خطرناک بوده ، می تواند منجر به بروز بیماری های مختلف شود.
استفاده از چای آرتیشو در لاغری و کاهش وزن موثر است و منبع عالی فیبر محسوب می شود. ، برای تهیه چای آرتیشو ۱۰ گرم برگ خشک و ۲۰ گرم برگ تازه آنرا در یک قوری کوچک آبجوش دم کنید و پس از بیست دقیقه آن را صاف کنید و هر روز ۲ استکان از آن بنوشید.
خواص کنگر فرنگی برای پوست و جوش صورت
مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین C موجود در کنگر فرنگی به کاهش چین و چروک و جوان سازی پوست صورت کمک می کند.اگزما و خشکی پوست : مقداری برگ تازه آرتیشو را رنده کنید و روی محل بگذارید و پس از ۱۰ دقیقه بشویید.مصرف غذاهای غنی از آنتی اکسیدان ها ، ویتامین ها و مواد معدنی در بهبود ظاهر و سلامت پوست نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند. آنتی اکسیدان ها ، از جمله ویتامین ها و مواد معدنی ، به جلوگیری از پیری پوست ، خشکی و از دست دادن بافت و زیبایی ظاهر پوست کمک می کنند.
به عنوان مثال ، کلاژن تقریبا هفتاد درصد از سلول های پوست شما را تشکیل می دهد و یا ویتامین C یکی از آنتی اکسیدان هایی است که در تولید کلاژن سالم نقش مهمی دارد. بنابراین ، مصرف مداوم غذاهایی که حاوی ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها نیستند ، اغلب باعث تولید کم کلاژن و سایر مشکلات مرتبط با پوست می شود که این هم پوست را قبل از موعد مقرر پیر می کند.همچنین داشتن سیستم ایمنی قوی برای حفظ سلامت پوست ضروری است. ایمنی بدن عمدتا مبتنی بر سلامت محیط روده و میزان مواد مغذی است که به بدن از طریق غذا وارد شده و به درستی جذب بدن می شود. اثرات مثبت کنگر فرنگی بر دستگاه گوارشی و کبد باعث می شود که هنگامی که پوست آسیب می بیند و یا هنگامی که با سموم و آلاینده های معمول تماس پیدا می کند سیستم ایمنی بدن به راحتی قادر باشد پوست را به سرعت درمان کند.
کنگر فرنگی برای نوزاد
یکی از موارد منع مصرف آرتیشو در خانمهایی است که به نوزاد خود شیر میدهند. از آنجا که مصرف آرتیشو و برگهای آن تاثیر زیادی در کیفیت، بو و مزه شیر مادر میگذارد ممکن است موجب بروز عکسالعمل نوزاد شده و او شیر مادر را نخورد. بنابراین درمانگران به مادران شیرده و خانمهای باردار توصیه میکنند که در طول دوران بارداری و دورانی که به فرزند خود شیر میدهند از خوردن موادغذایی و سالادهایی که حاوی این گیاه است، پرهیز کنند.
کنگر فرنگی در بارداری
مصرف آرتیشو در زمان بارداری نیز باید محدود باشد. مصرف آن ممکن است باعث حساسیت در بعضی افراد شود. همچنین ممکن است اثر داروهای کاهش کلسترول را افزایش دهد. به مادران شیرده و خانمهای باردار توصیه میشود که در طول دوران بارداری و دورانی که به فرزند خود شیر میدهند از خوردن موادغذایی و سالادهایی که حاوی این گیاه است، پرهیز کنند.هنوز اطلاعات دقیقی از اثر آرتیشو یا کنگر فرنگی بر روی زنان باردار و شیرده وجود ندارد به همین دلیل توصیه می شود که زنان در دوران بارداری و شیردهی از مصرف آن اجتناب کنند.
کنگر فرنگی و تیروئید
آرتیشو یا کنگر فرنگی برای بیمارانی که کم کاری تیرویید دارند مضر است.
کنگر فرنگی و کیسه صفرا
قسمت هایی از این گیاه به علّت طعم تلخ و مواد مؤثری که دارد موجب تحریک و افزایش صفرا و دفع ادرار میگردد ، عصاره ی تلخ موجود در آرتیشو برای بیماریهای صفرا و کبد مورد استفاده قرار میگیرد.متخصصان توصیه می کنند که افراد مبتلا به انسداد مجاری صفراوی و سنگ کیسه صفرا از مصرف کنگر فرنگی اجتناب کنند.
کنگر فرنگی و سنگ کلیه
آرتیشو همواره بهدلیل خواص مدر بودن آن، مورد توجه درمانگران طب سنتی در کشورهای مختلف قرار گرفته است. مصرف آرتیشو بهعنوان غذا یا دارو تاثیر زیادی در افزایش میزان ادرار و دفع آن در بدن دارد. استفاده از این دارو میتواند تاثیر بسیار خوبی در پاکسازی و تخلیه کلیهها و بهبود عملکرد آنها در دفع مواد زائد از بدن داشته باشد. بنابراین، این گیاه میتواند یکی از موادغذایی مفید و پرخاصیت هنگام انواع پاکسازیها باشد که به تخلیه موادسمی و زائد موجود در بدن کمک میکند.
فرق کنگر با کنگر فرنگی
در کتب طب سنتی به نام های «خرشوف»، «زلم بستانی»، «خربع بستانی»، «عکوب بستانی»، «کنگر بستانی»، «حرشف بستانی» معروف است ولی در فارسی به آن «آرتیشو» و «کنگرفرنگی» می گویند.به انگلیسی به آن Globe artichoke و Artichoke گویند. گیاهی است از تیره Compositae که نام علمی آن .Cynara Scolymus L می باشد.کنگرفرنگی گیاهی است پایا، دارای برگ هایی پهن و دراز در ابعاد برگ های کاهو و بزرگتر و دارای بریدگی های عمیق ولی رنگ برگ ها غباری و سبز تیره، ساقه راست عمودی که تا یک متر ارتفاع آن می رسد.در انتهای ساقه، کاپیتول آن دیده می شود که در حالت سبزی پوشیده از گلبرگ ضخیم گوشتی که آن را به شکل یک سیب فلس دار در آورده است و انتهای گلبرگ ها که به بنکاپیتول می چسبد ضخیم تر و گوشتی و خوراکی است.دمبرگ های دراز آن را نیز پس از اینکه با خاک دادن سفید کردند ممکن است مثل کنگر معمولی صحرایی به مصرف خوراک برسانند. گل های آن آبی و بنفش و میوه آن قهوه ای درخشان که انتهای آن تارهای سفید دیده می شود.
به فارسی «کنگر» و در کتب طب سنتی با نام های «حرشف برّی» نامبرده شده آن هم دو نوع است، نوعی از آن بزرگ و یا به اصطلاح طب سنتی صنف کبیر است. گیاهی است از خانواده Compositae و به انگلیسی Cardon و نام علمی آن .Cynara cardunculus L می باشد. گیاهی است یکساله که به طور پرورشی کاشته می شود و در اروپا و آمریکا معمول است که آن را می کارند. برگ های آن دارای نوعی دمبرگ دراز گوشتی متورم که تا یک متر هم می رسد و در انتهای آنها قسمت سبز برگ که شدیدا منشعب است قرار دارد و ساقه های گل دهنده منتهی به کاپیتول با گل های آبی است.در این نوع کنگر به جای کاپیتول سبز که در کنگرفرنگی مصرف غذایی داشت این دمبرگ های ضخیم گوشتی است که به مصرف می رسد. به عقیده عده ای از گیاه شناسان این نوع، منشأ نژادی کنگر فرنگی می باشد.نوع دوم آن را «حرشف بری صغیر» می گویند یا کنگر وحشی همان نوع «کنگر صحرایی» است که در ایران به نام «کنگر» نامیده می شود و از آن به عنوان سبزی استفاده می شود. گیاهی است پایا از تیره Compositae که دارای نام علمی .Gundelia tournefortii L می باشد. از نظر ارتفاع کوچک، دارای برگ های خیلی کوچکتر از نوع قبلی با دم برگ های گوشتی خوراکی با رنگ روشن منتهی به قسمت سبز برگ که آن هم به خارهایی منتهی می باشد. کنگر در ایران در کوه های جنوب و کرمان و نزدیک اصفهان، خرم آباد غرب، آبادان، کازرون، اراک، بیشه، رزوند، کوه های منطقه مرکزی به طور وحشی می روید.کنگر وحشی یا به عبارت دیگر کنگر صحرایی از نظر طبیعت گرم و خشک و به همین علت است که اغلب آن را با ماست می خورند که برای گرم مزاجان نیز مناسب شود. خواص آن شبیه کنگر فرنگی و در تمام موارد از آن قویتر. خوردن آن موجب خارج شدن اخلاط سینه است اگر گرم مزاجان به تنهایی آن را بخورند عوارضی دارد که برای رفع آن باید از سرکه استفاده کنند یا با ماست بخورند.
دمنوش کنگر فرنگی
میتوانید ۲۰ گرم خشک شده این گیاه را با ۱ لیوان آب جوش به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید و نیم ساعت پیش از هر وعده غذایی بنوشید ، برگهای خشک گیاه را نیز میتوانید حدود ۱۲ ساعت خیس کنید سپس در پخت غذا استفاده نمایید.
کنگر فرنگی را از کجا بخریم
کنگر فرنگی را میتوان از فروشگاه های اینترنتی عرضه میوه و سبزیجات تهیه کرد.
خواص کنگر فرنگی برای فشار خون
پتاسیم یکی از مواد معدنی مورد نیاز برای سلامتی خون است زیرا می تواند با کاهش اثر سدیم، که یکی از دلایل فشار خون بالا است،
آن را در حد نرمال نگه دارد. اگر برای فشار خون بالا دارو مصرف می کنید، مصرف کنگر می تواند از بروز کمبود پتاسیم جلوگیری کند.
مصرف کنگر برای بیماران دیابتی نیز مفید است زیرا می تواند از عوارض آن جلوگیری کند. از فشار خون بالا باید جلوگیری شو ،
زیرا این بیماری خود عامل بسیاری از بیماری های مرگبار مانند حمله قلبی است.
مضرات کنگر فرنگی
آرتیشو چون گرم است ممکن است در بعضی از اشخاص تولید سودا کند؛ لذا بهتر است با سرکه خورده شود. بعضیها طعم آرتیشو را دوست ندارند، اینگونه اشخاص اگر بخواهند از مزایای آرتیشو استفاده کنند میتوانند تنتور، قرص یا کپسول آن را مصرف نمایند. مصرف آرتیشو در زمان بارداری نیز باید محدود باشد. مصرف آن ممکن است باعث حساسیت در بعضی افراد شود. همچنین ممکن است اثر داروهای کاهش کلسترول را افزایش دهد. به مادران شیرده و خانمهای باردار توصیه میشود که در طول دوران بارداری و دورانی که به فرزند خود شیر میدهند از خوردن موادغذایی و سالادهایی که حاوی این گیاه است، پرهیز کنند.
همچنین بعضی از متخصصان معتقد هستند که ممکن است مصرف کنگر فرنگی با افزایش صفرا که به طور طبیعی توسط کبد ترشح می شود ممکن است مشکل انسداد مجاری صفراوی را ، بدتر کند. اگر مبتلا به این بیماری هستید ، از کنگر فرنگی و یا عصاره آن بدون مشورت با پزشکتان استفاده نکنید. با افزایش جریان صفرا در بدن ، مشکل سنگ های صفراوی ممکن است بدتر شود ، بنابراین اگر از سنگ های صفراوی رنج می برید، در استفاده از کنگر فرنگی احتیاط کنید.گیاه آرتیشو برای مبتلایان به انواع بیماری های مثانه مضر است و باعث تشدید وضعیت سرطان مثانه می شود. همچنین آرتیشو برای بیمارانی که کم کاری تیرویید دارند مضر است. افراد با مزاج گرم می بایست آن را با مصلح اش مصرف کنند.