قرص شیرین بیان و عوارض و عکس و طرز تهیه قرص شیرین بیان برای زخم معده
قرص شیرین بیان
قرص شیرین بیان ؛ عوارض و عکس و طرز تهیه قرص شیرین بیان برای زخم معده همگی در سایت فال و خواب . امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.
توضیحاتی در مورد قرص شیرین بیان
گیاه شیرین بیان کاه با نام علمی Glycyrrhiza glabra در دنیا معروف است، که به فارسی مَهْک گفته میشود،♥ گیاهی خودرو از تیرهٔ سبزیآساها، بومی جنوب اروپا، شمال آفریقا و نواحی معتدل آسیا ست. در اکثر نقاط ایران خصوصاً در شهرستان خاتم مروست و نواحی شرقی و شمال شرقی و همچنین آذربایجان، سلسله جبال بختیاری و شهرستان اقلید به فراوانی میروید. برگهای آن مرکب است و از ۴ تا ۷ زوج برگ به اضافهٔ یک برگچهٔ انتهایی تشکیل یافتهاست که به سبب ترشح شیره، چسبندهاند. گلهایش مایل به آبی و میوهاش شامل ۵ تا ۶ دانهٔ مایل به قهوهای است. ریشه و ساقهٔ زیرزمینی آن مصرف دارویی دارد. ریشهها و ریزومهای این گیاه دارای پوستی قهوهایرنگ یا سیاه و مغز زردرنگ است.
مشخصات قرص شیرین بیان
نام انگلیسی محصول: D-Reglis نام فارسی محصول: د-رگلیس کاربرد اصلی قرص گیاهی د-رگلیس: درمان زخم معده و اثنی عشر (Healing of GI Ulcers) اشکال دارویی قرص گیاهی د-رگلیس: قرص۳۸۰ میلیگرمی
ترکیبات قرص شیرین بیان
هر قرص گیاهی د-رگلیس حاوی ٣٨٠ مـیـلـیگـرم ریـشـه گـیـاه شیـریـن بـیـان (Glycyrrhiza Glabra) بوده که میزان گلیسیریزین آن به ٣ % کاهش یافته و دارای ۱۲- ۵/۸ میلی گرم گلیسیریزینیک اسید است.
شیرین بیان و کاهش التهاب در مجاری تنفسی
گلیسیریزین که یکی از ترکیبات مهم موجود در گیاه شیرین بیان است به کاهش التهاب در مجاری تنفسی کمک زیادی می کند. این ترکیب مفید مانع رشد و اثرات بیماری زای اکثر ویروس ها می شود. امروزه این ماده در ترکیب داروهای مربوط به بیماری های تنفسی قرار داده می شود و برای تسکین علائمی مانند سرفه و گلودرد موثر عمل می کند. این گیاه همچنین باعث روان شدن خلط شده و مجاری تنفسی را باز می کند. در واقع شیرین بیان ویروس هایی که مجاری هوایی را تهدید می کنند نابود می سازد.
شیرین بیان و غدد فوق کلیوی
تأثیر شیرین بیان روی غدد فوق کلیوی در درمان سندرم خستگی مزمن تاثیرگذار است. این گیاه همچنین در درمان بسیاری از عفونت ها و برطرف کردن التهاب های بدن نقش دارد. شیرین بیان در درمان هپاتیت نیز مورد استفاده قرار می گیرد چون به کاهش التهاب کبد کمک کرده و با فعالیت ویروس هایی که منشأ این بیماری هستند مقابله می کند.
مشخصات شیرین بیان
شیرینبیان از زمرهٔ گیاهان بنشنی و بومی جنوب اروپا و قسمتهایی از آسیاست. این گیاه از رستنیهای علفی چندسالهاست. ارتفاع این گیاه تا یک متر و در نواحی معتدل تا دو متر میرسد. طول برگهای باریک آن از ۷ تا ۱۵ سانتیمتر است و شامل ۹ تا ۱۷ برگچهاست. برگچهها بیضوی بوده، کناره آنها صاف است. گلهای این گیاه به رنگهای ارغوانی، زرد یا بنفش یا آبی مایل به سفید است و به صورت مجتمع در انتهای ساقههای گلدهنده مشاهده میشود. زمان ظهور گلها اوایل تابستان است. میوهٔ این گیاه، غلافی و مستطیل شکل به طول ۲ تا ۳ سانتیمتر است و معمولاً هر میوه دارای ۳ تا ۶ عدد دانهٔ لوبیاشکل است. شیرین بیان انواع مختلف دارد: گونه اسپانیایی «G. typical» که میوه آن صاف و بدون کرک است و ریزومهای قهوهای به قطر ۶ تا ۱۸ میلیمتر دارد. گونه روسی «G. glandulifera» که برگهای آن چسبناک است و ریشههای متعدد به ضخامت ۵ سامتیمتر دارد. پوست ریشه آن فلسدار و قهوهای رنگ است و شیرینی ملایم دارد. گونه ترکی «G. pallida» که ضخامت ریشه آن حدود ۸ سانتیمتر است. گونه ایرانی «G. violacca» که ریشههای آن نیز نسبتاً ضخیم است.
عصاره ریشه شیرین بیان
عصاره ریشه شیرین بیان دارای مقادیری گلوکز، ساکارز، آسپاراژین، مواد آلبومیدی، رزین و اسانس است و در پزشکی، داروسازی و صنایع غذایی و بهداشتی مصارف متعدد دارد.
آشنایی با گیاه دارویی شیرین بیان
شیرین بیان از جمله گیاهان دارویی خودروست و کمتر مورد کشت و کار قرار میگیرد. این گیاه نورپسند است و در مدت رویش به هوای گرم و رطوبت متوسط نیاز دارد؛ بنا بر این شرایط مطلوب برای رشد این گیاه، خاکهای حاصلخیز در زمینهای کم ارتفاع (از سطح دریا)است که به خوبی زهکشی شده باشد (در مناطقی که سطح آب زمین بالاست). همچنین باید از آفتاب کافی برخوردار باشد. روش تکثیر این گیاه تقسیم ریزوم و ریشهٔ آن است. در فصل پاییز (آبانماه) ریزوم گیاهان سه تا چهارساله را پس از خروج از خاک به قطعات ۱۵ تا ۲۵ سانتیمتری تقسیم میکنند. سپس این قطعات را در ردیفهایی با فاصلهٔ ۶۰ تا ۸۰ سانتیمتر میکارند. فاصلهٔ مناسب ریزومها از هم ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر است. پس از کاشت باید آبیاری انجام گیرد. با کاشت بذر نیز میتوان به تکثیر این گیاه پرداخت. برداشت ریشههای این گیاه در فصل پاییز سال سوم یا چهارم صورت میگیرد. این عمل در سطوح کم وسعت با استفاده از بیل و در سطوح وسیع با ماشینهای مخصوص انجام میگیرد.
مصارف دارویی شیرین بیان
قسمت مورد استفادهٔ شیرین بیان ساقههای زیرزمینی و ریشههای گیاه است که دارای ترکیبات مختلفی است. مهمترین ماده اصلی که موجب شیرینی شیرین بیان است، ترکیب موجود در ریشههای گیاه به نام اسید گلیسریزیک است که پنجاه برابر از شکر شیرینتر است و مقدار آن با توجه به شرایط محیطی و گونه گیاه بین ۵ تا ۲۰ درصد است. اسید گلیسریزیک با افزایش سن گیاه افزایش مییابد. طعم عصاره بسته به انواع مختلف گیاه، متغیر است؛ مثلاً شیرین بیان اسپانیایی طعم ملایم دارد؛ در حالیکه شیرین بیان یونانی دارای طعمی نسبتاً تلخ است. عصاره این گیاه حاوی ترکیب گلیسیریزین، اسید گلیسریزیک و نمکهای پتاسیم و کلسیم است. اسید گلیسریزیک و گلیسیریزین برای درمان زخمهای گوارشی مفید است. ریشههای این گیاه حاوی کومارین، فلاون، روغنهای فرار و استرول گیاهی نیز هست. پودر ریشهٔ شیرین بیان (ریشهٔ خشک ساییدهٔ گیاه) خلطآوری مؤثر است و از زمانهای باستان به این منظور مورد استفاده بودهاست؛ مخصوصاً هندوها آن را در داروی Ayurvedic (برگرفته از کلمه سانسکریت ayur-veda به معنی علم حیات) به کار میبردهاند (همچنین به عنوان خمیردندان) و به جاستیمادهو (Jastimadhu) معروف بودهاست. ترکیبات موجود در ریشهٔ گیاه شیرین بیان در مقابله با پوسیدگی دندان نافع است. ترکیبات موجود در ریشهٔ گیاه خاصیت ضدمیکروبی دارد؛ بنا بر این میتوان از شیرهٔ این گیاه به عنوان مادهٔ ضدپوسیدگی در محلولهای شستشوی دهان و نیز خمیر دندانها استفاده کرد. در طب سنتی از این گیاه برای درمان اسپاسم عضلات و تورم، برونشیت، روماتیسم و ورم مفاصل استفاده میشود. امروزه نیز عصارهٔ شیرین بیان یکی از اجزاء ترکیبی شربت سرفه بهشمار میرود. این ماده به شکل طبیعیاش، در درمان زخمهای دهان و دستگاه گوارشی مفید است. شیرین بیان همچنین مدر (ادرارآور) و ملیّن است و میتوان آن را به عنوان عامل ضدویروس موضعی برای زخم و التهاب زونا، چشم، دهان و دستگاه تناسلی به کار برد. مهمترین خاصیت شیرین بیان، تأثیر بر دستگاه گوارش است. این گیاه درمانکننده ورم و زخم معده و اثنیعشر است و بر روی سرطان معده تأثیر مطلوب دارد. همچنین برای درمان سوءهاضمه و از بین بردن نفخ شکم مفید است. شیرین بیان بر سیستم درونریز بدن نیز تأثیرگذار است و مصرف آن ممکن است مقدار تستوسترون خونابه را کاهش دهد. با این حال مشخص نیست که آیا بر میزان تستوسترون آزاد نیز مؤثر است یا خیر. یکی از خواص دارویی شیرین بیان خاصیت ضد لک و روشنکنندگی آن بر پوست است که در قالب کرمهای مراقبت از پوست ارائه شدهاست.
موارد مصرف قرص شیرین بیان
آنتی اسید التیام دهنده زخم معده و اثنی عشر پیشگیری از زخم معده ناشی از مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی NSAIDs
نحوه مصرف قرص شیرین بیان
زخم معده: روزانه ۳ بار, هر بار ۲ قرص, قبل از غذا زخم اثنی عشر: روزانه ۶ بار, هربار ۲ قرص . هر قرص حاوی ٣٨٠ میلیگرم عصاره خشک استاندارد شده ریشه گیاه شیرین بیان است که میزان گلیسیریزین آن به ٣% کاهش یافته و دارای ۱۲- ۸/۵ میلی گرم گلیسریزیک اسید است.
تداخل دارویی با قرص شیرین بیان
مصرف همزمان این دارو با کورتیکواستروئیدها و داروهای هورمونی (با اثرات استروژنی و آنتی استروژنی) باید با احتیاط صورت گیرد. مصرف همزمان این دارو با فورومازید, داروهای تیازیدی و داروهای ضد آریتمی توصیه نمی شود.
شرایط نگهداری قرص شیرین بیان
دارو درون جعبه دور از نور و رطوبت و در دمای ۲۵-۲۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود
مزایای قرص شیرین بیان
حاوی عصاره ریشه گیاه شیرین بیان است که از قدیم برای درمان زخم و بیماری های معده کاربرد دارد. عوارض جانبی ندارد. نسبت به محصولات گیاهی مشابه اثرگذاری بهتری دارد.
منع مصرف قرص شیرین بیان
در دوران بارداری و شیردهی کودکان زیر ۶ سال بیماران قلبی عروقی, فشار خون بالا هپاتیت مزمن, سیروز کبدی, بیماری های کلستاتیک کبد التهاب کیسه صفرا, اختلالات شدید کلیوی, پرکاری غدد فوق کلیوی
مکانیزم اثر قرص شیرین بیان
فلاونوئیدهای موجود در قرص گیاهی د-رگلیس با جلوگیری از متابولیزه شدن پروستاگالاندینها، سطح آنها را در مخاط قسمت فوقانی دستگاه گوارش افزایش میدهند. پروستاگلاندینها از یک طرف با مهار فعالیت هیستامین (از طریق تحریک آدنیل سیکلاز در سلولهای جدار مخاط دستگاه گوارش با یک مکانیسم وابسته به AMP حلقوی) سبب کاهش ترشح اسید شده و از طرف دیگر با افزایش ترشح موکوس و بیکربنات سبب محافظت از سلولهای جدار معده میشوند. قرص گیاهی د-رگلیس بااین ترکیبات ساخت گلیکوپروتئین معده را نیز افزایش میدهند. دو ترکیب لیکوئیرتیژنین و ایزولیکوئیرتیژنین موجود در قرص گیاهی د-رگلیس نیز حاوی آثار اسپاسمولیتیک شبه پاپاورین در دستگاه گوارش هستند. با توجه به حذف گلیسیریزین موجود در شیرین بیان، که عامل آثار مینرالوکورتیکوئیدی این گیاه است، خواص مینرالوکورتیکوئیدی و گلوکوکورتیکوئیدی این قرص به حداقل رسیده و سایر آثار درمانی ریشه شیرین بیان، از جمله آثار ضد زخم آن تشدید شده است.
خواص شیرین بیان
نتایج اولیه به دست آمده بر روی حیوانات نشان می دهد که شیرین بیان می تواند خواص ضدسرطانی داشته باشد و به ویژه در پیشگیری از سرطان های کولون و سینه موثر عمل کند. این گیاه تأثیر خود را از ترکیب اصلی خود یعنی گلیسیریزین می گیرد که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. البته تأثیر ضدسرطانی این گیاه همچنین مدیون فیتواستروژن هایی موجود در ریشه آن به نظر می رسد در پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه نقش دارد.بررسی های متعددی در این خصوص انجام شده است و متخصصان به این نتیجه رسیده اند که مصرف صرفاً ۱۰۰ میلی گرم شیرین بیان در روز می تواند باعث کاهش کلسترول بد خون LDL شود.گلیسیریزین در عملکرد استروژن تأثیر دارد. این ترکیب روی گیرنده های استروژنی بدن تثبیت می شود. به این صورت زمانی که میزان استروژن بیش از اندازه بالا می رود (که یکی از عوامل بروز سندرم پیش از قاعدگی است) باعث انسداد گیرنده های این هورمون شده و فعالیت آن را کاهش می دهد. زمانی که میزان استروژن دچار افت و کاهش می شود (مانند دوران بعد از یائسگی) گلیسیریزین به صورت جزئی کمبود آن را جبران می کند. این گیاه همچنین در ترکیب داروهای برخی از اختلالات قاعدگی یا داروهای مربوط به یائسگی استفاده می شود.شیرین بیان خاصیت ضداسپاسمی دارد و با اختلالات گوارشی به ویژه نفخ، کندی هضم غذا، آروغ، گاز معده و غیره مقابله می کند. این گیاه همچنین در درمان زخم معده، ورم معده و مشکلات روده موثر است. نتایج پژوهش های آزمایشگاهی نشان می دهد که فلاوونوئیدهای موجود در این گیاه باعث نابودی هلیکوباکتری پیلوری می شود. باید بدانید که این باکتری عامل زخم معده است. می توان از شیرین بیان برای درمان آفت ها و زخم های دهانی نیز بهره برد.شیرین بیان گیاهی است که برخلاف نامش تلخ است اما خواص فوق العاده ای دارد. حتماً شنیده اید که از این گیاه برای درمان سرفه استفاده می شود. هم اکنون نیز از این گیاه در ترکیب شربت های ضد سرفه استفاده می شود. این گیاه برای دستگاه گوارش و همچنین تقویت دستگاه ایمنی بدن موثر عمل می کند؛ چون حاوی ویتامین ها و مواد معدنی متعدد مورد نیاز بدن است.